Zvizdić o Ravnogorskom četničkom pokretu: Imamo 16 ovakvih udruženja

Vijesti 11. mar 201915:25 > 15:53
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je kako je potrebno izvinjenje žrtvama koje su prepadnuti porukama koje su poslate sa jučerašnjeg okupljanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.

U izvještajima o sigurnosti u BiH, dodao je, poseban je dio posljednjih godina posvećen djelovanju ravnogorskih pokreta.

U svim izvještajima o sigurnosti u Bosni i Hercegovini u zadnje tri godine poseban pasus je posvećen djelovanju ravnogorskih četničkih pokreta, upozoravajući na opasnost od poruka koje nose. Ravnogorski četnički pokret je registrovan kao vrsta udruženja koji treba da promovira kulturne vrijednosti. Nije registrovan na nivou BiH, već na nivou Republike Srpske. Imamo 16 vrsta ovakvih pokreta, a registrovani su od strane Suda u RS“, kazao je Zvidzić te dodao:

Pokrenućemo sve aktivnosti kako bi se definisao njihov rad te da bismo spriječili širenje nacionalne, vjerske mržnje. Kako smo mogli vidjeti u jučerašnjem djelovanju koji se desio u Višegradu, gradu gdje smo svjedočili brojnim zločinima u periodu od ‘92-‘95, to nisu poruke mira, suživota, niti poruke kako unaprijediti procese pomirenja. Nama trebaju poruke mira, saradnje i mislim da takva udruženja koja se registruju kao takva svakako trebaju biti zabranjena, njihov rad i djelovanje“.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je poručio kako takve poruke očekuju i od institucija u RS.

Miroljubive poruke su važne, kao i izvinjenje žrtvama koje su prepadnuti ovakvim porukama. Poručujemo da će država BiH zaštititi ljude nesrpske nacionalnosti od takvih poruka koje smo imali priliku čuti juče u Višegradu“, istakao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.