Vijeće ministara: Omogućeno uvođenje 4G mreže u BiH

Vijesti 11. mar 201916:53 > 16:57
N1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji Zapadnog Balkana, saopćeno je danas iz Vijeća ministara. Vijeće ministara, na prijedlog Regulatorne agencije za komunikacije, donijelo je Odluku o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra, za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema, piše u saopćenju.

Kako je saopćeno, prijedlog sporazuma bit će odmah dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen zamjenik ministra komunikacija i prometa.

Sporazum će biti potpisan tokom Digitalnog samita, koji će biti održan početkom aprila 2019. godine u Beogradu.
Ovaj sporazum stupa na snagu 1. jula 2019. godine, od kada će cijene usluga roaminga u zemljama regije postepeno smanjivati, a 2021. godine planirano je potpuno ukidanje.

Vijeće ministara, na prijedlog Regulatorne agencije za komunikacije, donijelo je Odluku o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra, za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema.

Ovom odlukom praktično se omogućava uvođenje 4G mreže u BiH, a mobilni operateri se obavezuju na poboljšanje svojih usluga, koje uključuju bolju uslugu i pokrivenost teritorije i putnih komunikacija u BiH.  Dozvole izdaje Regulatorna agencija za komunikacije BiH i dodjeljuje ih postojećim licenciranim mobilnim operatorima u Bosni i Hercegovini na period od 15 godina, a operator je na ime naknade dužan platiti ukupno 17,5 miliona KM u pet jednakih godišnjih rata, počev od 2019. godine.

Ova sredstva će u narednih pet godina biti usmjerena za razvoj oblasti transporta i komunikacija, a konkretnu namjenu utvrđivat će Vijeće ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH, saopćeno je danas iz Vijeća ministara nakon okončanja sjednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android |iPhone/ iPad