Zvizdić o Telekomu Srbije: Tražit ćemo informaciju od Konkurencijskog vijeća

Vijesti 11. mar 201917:03 > 18:20
N1

"Mi ćemo postaviti pitanje Konkurencijskom vijeću i kao Vijeće ministara zatražiti detaljnu informaciju", kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić komentarišući pisanje medija da Telekom Srbije kupuje telekomunikacijske firme u BiH u namjeri da preuzme telekomunikacijsko tržište u BiH što bi vodilo ka telekomunikacijskom monopolu, odnosno ka koncentraciji moći – medijske, a posredno i političke.

Kompanija M:tel iz Banjaluke, a čiji je većinski vlasnik Telekom Srbije, nedavno je kupila Blicnet u Banjoj Luci, jednog od vodećih kablovskih operatera za televiziju, internet i telefoniju u BiH, a zatim i kablovskog operatera Telrad Net iz Bijeljine. Pregovaralo se i o kupovini kompanije Elta, a, kako pišu mediji, srbijanski državni Telekom bh. televizijama nudi i ekskluzivne ugovore za distribuciju kanala putem njihove nove DTH platforme.

Komentarišući medijska pisanja Zvizdić je rekao da takvo nešto treba prije svega biti zakonsko pa tek onda političko pitanje. Najavio je da će Vijeće ministara o ovom slučaju tražiti informacije od Konkurencijskog vijeća BiH.

‘Ovo, prije svega, treba da bude zakonsko pitanje, pa tek onda političko. Ja nisam pristalica toga da se politika kao margarin u sve miješa, a to je običaj u Bosni i Hercegovini. Mi ćemo postaviti pitanje Konkurencijskom vijeću i mediji treba u tome da pomognu postavljajući isto pitanje.  Zatražit ćemo objašnjenje dosadašnjih i planiranih budućih procesa. Ono što se sigurno neće desiti jeste da neko bude operater na samo jednom dijelu Bosne i Hercegovine, a da se tretira da je na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine čime ne prelazi granice i propozicije monopola. Vrlo detaljno i precizno ćemo pratiti rad Konkurencijskog vijeća BiH. Od njih je praktično već zatraženo i bit će i zvanično zatražena detaljna informacija ispred Vijeća ministara o tome i sasvim sigurno ćemo pratiti takvu situaciju. Sve što bude dozvoljeno, a u skladu je sa zakonima Bosne i Hercegovine – mi nemamo ništa protiv toga bez obzira odakle dolaze investitori. Ali, ono što se na neki način pokušava provući van zakonskih margina ili tumačiti na zakon koji nije u skladu sa propozicijama na kojima radi Konkurencijsko vijeće – to, budite sigurni, neće biti dozvoljeno”, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Predrag Kovač istakao je da je za koncentraciju moći na tržištu zaduženo Konkurencijsko vijeće BiH, a ne institucija na čijem je čelu.

”Kada je koncentracija na tržištu u pitanju, onda je to za to zaduženo Konkurencijsko vijeće. Po saznanjima koja mi u RAK-u imamo, Telrad iz Bijeline i BlicNet iz Banjaluke su u vlasništvu M:tela dok je na jednoj od sjednica Konkurencijskog vijeća odbijen zahtjev M:tela da kupi i Elta kabl. To su informacije koje mi znamo u RAK-u. Ono što nije dobro je izuzetni monopol bilo kojeg telekomoperatera u Bosni i Hercegovini i onog trenutka kada se analizom tržišta ispostavi da je neko operater sa značajnom tržišnom snagom ili dominantni operator na dijelu ili cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, prema njemu se primjenjuju odgovarajuće regulatorne mjere. Jedan od zadataka RAK-a je da obezbijedi mnogo više učesnika na tržištu nego što ih je u ovom trenutku. Nadam se da neće doći do takve situacije, a to je da jedan od operatora vlada dijelom teritorije suvereno bez mogućnosti da krajnji korisnici mogu da biraju od koga će kupovati usluge’‘, rekao je on.

Podsjećamo, prema pisanju medija Telekom Srbije prije izvjesnog vremena započeo je kupovinu kablovskih operatera u Srbiji kako bi, kako je navedeno, postali lideri na tržištu, ali ne samo u toj zemlji već i u regiji. Nakon brojnih akvizicija u Srbiji, kupovine manjih i većih kablovskih operatera da bi stekli monopol nad telekomunikacijama i internetom, Telekom Srbije odlučuje preuzeti i tržište u Bosni i Hercegovini, Kompanija M:tel a čiji je većinski vlasnik Telekom Srbije, prije nekoliko mjeseci dogovara i kupuje kompaniju Blicnet u Banjoj Luci, a u februaru ove godine M:tel postaje stopostotni vlasnik privatnog telekomunikacijskog i kablovskog operatera Telrad Net iz Bijeljine, a sve u skladu s odobrenjima dobijenim od Konkurencijskog Vijeća Bosne i Hercegovine.

Telekom Srbije u potpunosti je preuzeo monopol nad telekomunikacijskim i internet tržištem u Republici Srpskoj, a opet na očigled Konkurencijskog Vijeća BiH. Telekom Srbije bosanskohercegovačkim televizijama nudi ekskluzivne ugovore za distribuciju kanala putem njihove satelitske platforme, a uzimajući u obzir prethodno navedene kupovine jasna je težnja ka telekomunikacijskom i medijskom monopolu, navedeno je u tekstu kojeg je nedavno objavio portal Faktor.

Telekom Srbije, između ostalog, nedavno je kupio i kablovskog operatera Kopernikus, a samo mjesec kasnije bivši vlasnik tog operatera kupuje nacionalne televizije O2 i Prvu. To je izazvalo brojne reakcije, ali i sumnju da je pravi vlasnik te dvije televizije zapravo država Srbija. Također je prodat i Kurir, drugi najčitaniji web portal u Srbiji, a ta kupovina ocijenjena je također sumnjivom i sličnom aferi Kopernikus, kojom se država Srbija vraća u medije.

Medijski i telekomunikacijski monopol u Srbiji je očit, a očigledno, slična situacija bi se mogla desiti i u Bosni i Hercegovini ukoliko nadležne agencije ne budu djelovale u cilju sprečavanja Telekoma Srbije da ovlada telekomunikacijama, internet uslugama, ali i medijima u Bosni i Hercegovini. A, istinska opasnost je zapravo politički utjecaj do kojeg će doći medijskim monopolom, objavljeno je.

Iz Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine o ovom pitanju se još nisu oglasili.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.