Anketa: Većina građana bi podržala referendum o vojnoj neutralnosti BiH

Vijesti 11. mar 201917:21 > 20:07
N1

Kolektivni šef države opredijeljen je za EU integracije. NATO je sporan. Republika Srpska opredijeljena je za vojnu neutralnost, što potvrđuje i usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti entiteta. Politički stavovi su jasni, ali manje se govori o tome šta žele građani. U Banjaluci, Mostaru i Sarajevu pitali smo građane - zašto podržavaju ili ne podržavaju evropski i NATO put, kako će eventualno profitirati od članstva i koliko znaju o koracima Bosne i Hercegovine na putu ka EU i ka alijansi.

I dok su političke pozicije o evroatlanskim integracijama jasne i gotovo nepromjenjive, evo kako na pitanje želite li Bosnu i Hercegovinu u EU i NATO-u i šta će nam članstva donijeti odgovaraju građani:

Banjaluka:

1. Šta ću u EU?
2. Nismo nidokle stigli, jeste vidjeli četnički pokret? U mene je strah ušao!

Mostar:

1. Donijet će sigurnost prije svega.
2. Svejedno mi je.
3. Podržavamo.
4. Red je da budemo članica.
5. Mislim da će ipak BiH ući.
6. Bila bi pravna država, sve bi bilo drugačije i bolje.
7. Ako ništa, moći ćemo putovati bez viza.

Sarajevo:

1. Nove prilike, mogućnosti za posao, otvorene granice generalno.
2. Žao mi je, ali ništa od toga, vidite šta četnici rade, EU ne čini ništa.
3. Ne znam, i EU se raspada.
4. Mi jako lijepo živimo bez njih, njihovi propisi i zakoni ne odgovaraju mentalitetu naših ljudi.
2. Ja ne vidim NATO put BiH.

Šest od 10 građana glasalo bi za ulazak BiH u EU, a podrška je znatno niža u RS-u, nego u FBiH i Brčko Distriktu. No, u odnosu na posljednje dvije godine, smanjio se procenat građana koji bi glasali za ulazak u EU, porastao broj onih koji ne znaju ili ne žele reći kako bi glasali. Pokazalo je to istraživanje Direkcije za EU integracije.

Unapređenje infrastrukture najčešći je razlog za podršku integracija (34,8%). Strah od povećanja troškova života je glavni razlog protivljenja.

NATO ili vojna neutralnost? Prema istraživanju Centra za lobiranje iz 2018, 56% građana BiH je za NATO, 37 % za vojnu neutralnost, 7% za novi vojni savez. Građani Banjaluke su uglavnom za vojnu neutralnost (76%). U Sarajevu većina glasa za NATO 72%. Slično je i u Mostaru (74%). No, u sva tri grada, većina građana podržala bi održavanje referenduma o pitanju vojnog statusa BiH.

No, šta građani znaju o fazama pregovora BiH sa EU i sa alijansom?

Anketa:

1. Pa, ona je sad predala ova pitanja i samo 20 pitanja nije odgovorila… ali, u dobroj fazi smo.
2. Nisam puno informisana, pa nisam kompetentna, ali ako je to na bolje, onda da.
3. Ja ne znam da li imamo kandidatski status, ali u našoj regiji imamo najgori položaj od svih država.

Građani Bosne i Hercegovine nemaju mnogo optimizma kada je u pitanju datum ulaska u EU.

Moglo bi se reći da su najmanje optimistini građani BiH i Srbije. Svega 5% građana Srbije, a 6% građana BiH smatra da će zemlje ući u EU do 2020. godine. U Bosni i Hercegovini je najviše onih koji smatraju da zemlja u EU neće ući nikada. Premda je najviše onih, 45 posto, koji smatraju da će članstvo u EU biti u konačnici dobro za BiH. Pokazalo je to istraživanje Regionalnog savjeta za saradnju. Citirano je i u izvještaju ovogodišnje Minhenske konferencije o sigurnosti.

Na istim stranicama navodi se i to da Kina i Rusija doprinose negativnom razvoju na Zapadnom Balkanu, te da Rusija, kao tradicionalni igrač u regiji, nastoji oslabiti Evropsku uniju i njen utjecaj kroz anti-zapadnjačku propagandu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android |iPhone/ iPad