Priliv migranata u BiH povećan za više od 100%

Vijesti 11. mar 201917:23 > 19:50
N1

U 2018. godini, oko 25.000 migranata, izbjeglica i tražioca azila prošlo je kroz Bosnu i Hercegovinu. Ove godine, brojke bi mogle biti i veće. Samo u posljednjih sedam dana u Bosnu i Hercegovinu na ilegalnim prelazima, dnevno je ulazilo oko stotinu migranata. Za adekvatnu zaštitu granica i obezbjeđivanje stabilne sigurnosne situacije potrebni su dodatni kapaciteti - više graničnih policajaca, sofisticirana oprema - a sve bi ovo uskoro trebalo biti integrirano u procjenu koja će biti dostavljena operativnom štabu za pitanje migracija u BiH.

Povećanje dnevnih temperatura donijelo je i povećanje priliva migranata preko granica BiH. U ovom trenutku, nadležne agencije nemaju značajnije kapacitete za rješavanje pitanja tranzita kroz BiH, uprkos iskustvu od prošle godine.

Migranata bi ove godine, moglo biti i više.

“U uvodna dva mjeseca 2019. godine, januar i februar imamo povećanje više od 100%. Ono što zabrinjava je posljednjih sedam dana gdje imamo priliv na dnevnoj bazi preko 100 ilegalnih migranata i što se ponovo otvorila ruta preko Crne Gore i Hercegovine, jer i Službi za poslove sa strancima kao i Graničnoj policiji trebaju dodatne snage – i ljudski i materijalno-tehnički kapaciteti.” rekao je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Migrante koji ilegalno pređu granicu, u unutrašnjosti zemlje lociraju različite policijske agencije, a svi koji uđu u BiH, izraze namjeru za azil jer im ta potvrda omogućava slobodno kretanje kroz zemlju 14 dana. Od početka migrantskog vala, oko 1500 osoba je zatražilo azil, a niti jedan zahtjev nije odobren.

“Ovo su mješovite migracije, najmanji broj je izbjeglica. svega 18% izbjeglih i raseljenih – dosadašnja statistika pokazuje, ostalo su ekonomski imigranti. Najviše je Pakistanaca, pa onda idemo Irak, pa tek Sirija, Maroko, Alžir itd.” objasnio je Ujić za N1.

Sigurnosni aspekt migracija otvara se kao pitanje upravo zbog činjenice da je u odnosu na postojeće kapacitete, sve granice nemoguće nadzirati 24 sata dnevno. Biometrijski podaci i suradnja sa drugim agencijama alati su nadzora i provjere, a suštinsko rješenje bilo bi pokriti kritične tačke ulaska u zemlju.

Sanela Dujković, portparolka Granične policije BiH, istakla je kako je za konstantno pokrivanje granica potrebna i pomoć komšija:

“Nama nedostaje 450 službenika. Međutim, ukoliko govorimo o 24satnom pokrivanju svih identificiranih mogućih tačaka prelazaka granice u dužini od negdje 600 km, onda će taj broj sigurno biti nekoliko puta veći. Suština je da Granična policija složeno stanje na granicama BiH ne može riješiti sama.”

Podrška svih državnih organa, nadležnih tijela, policijskih agencija i međunarodnih institucija nužna je za adekvatnu reakciju, kažu iz Granične policije. Procjena o nužnim povećanjima kapaciteta trebala bi biti razmatrana na narednom sastanku operativnog štaba za pitanje migracija u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.