Mektić o povratnicima sa stranih ratišta: Dužni smo ih primiti

Vijesti 11. mar 201918:24 > 19:55
N1

Gostujući u Danu uživo na N1, Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, kazao je da se povratak državljana BiH sa stranih ratišta očekuje krajem mjeseca. Pojasnio je i kakva ih procedura sljeduje.

“To su državljani Bosne i Hercegovine, za kojima je raspisana međunarodna Interpolova potjernica. Uhapšeni su. Mi smo dužni da ih primimo. Te građane moramo prihvatiti i procesuirati. Do kraja mjeseca očekujem da se dogovore tehnički detalji i trebali bi ih predati BiH, a onda pravosudnim institucijama”, izjavio je Mektić za N1.

On je kazao da se radi o pojedincima koji su počinili krivična djela.

Što se tiče žena – Mektić je kazao da je nešto komplikovanije.

“O ženama, za koje ne možemo utvrditi s kim su bili u braku, jesu li im poginuli muževi, jesu li ih dobili djecu s njima. Formirat ćemo koordinaciono tijelo od svih institucija koje treba da učestvuju u tom radu”, poručio je Mektić.

Mektić je komentarisao i dešavanja u i oko Srpske demokratske stranke, najavivši unutarstranačke izbore na kojima će se birati kompletno rukovodstvo od mjesnih odbora do vrha.

“Ja mislim da to treba proći u demokratskoj atmosferi. Ja nemam ambicija da budem predsjednik, ali mi je najbitnije da SDS kvalitetno i korektno prođe kroz proces, da se očisti od problema i pojedinaca”, kazavši i to da je Milovan Bjelica jedan od većih problema u toj stranci.

Komentarisao je i proces oko formiranja Vijeća ministara. On je kazao da su tu vidljiva uslovljavanja svih strana i tu ne vidi ozbiljnu priču.

“Da ne govorim da postoji zajednička programska načela po pitanju strateške budućnosti BiH”, poručio je Mektić.

Staša Košarac iz SNSD-a je kazao da je PDP sa SDS-om pukušao da uđe u Vijeće ministara, na što je Mektić odgovorio:

“Ne vidim ni razlog zašto ne možemo da razgovaramo. Ne znam da je bilo takvih razgovora, to Košarac spinuje čitavu stvar, bojeći se da neko ne bi ušao u ozbiljne razgovore”, rekao je Mektić.

“Svako ko može da obezbijedi većinu u Parlamentu i sakupi grupu – što mi ne bi pokušali. Košarac spinuje, i kaže da poziva srpske ministre da napuste pozicije i da stvore vakuum, kao što su oni blokirali rad Predsjedništva, Parlamenta, dajte sada da blokiramo i Savjet ministara”, poručio je Dragan Mektić.

Njegova poruka je bila: “Gospodo, jeste li pobjednici – napravite većinu i formirajte Savjet ministara.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad