Ministarstvo o okupljanju četnika: Obratite se sudu

Vijesti 12. mar 201915:05 > 15:22
Srna

Udruženje ili fondacija se upisuje u Registar udruženja ili registar fondacije koga vodi Osnovni sud u sjedištu Okružnog suda na čijem području udruženje ili fondacija imaju svoje sjedište, kazali su danas iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske odgovarajući na upit N1 o registraciji Ravnogorskog četničkog pokreta kao udruženja građana u ovom bh. entitetu.

Postupak za registraciju i prestanak rada udruženja i fondacija vodi se po odredbama vanparničnog postupka, naveli su iz Ministarstva.

”Ukoliko registracioni sud utvrdi da su statutarni ciljevi i djelatnost udruženja ili fondacije u suprotnosti sa Ustavom i Zakonom, sud će rješenjem odbiti zahtjev za upis u registar.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske vodi jedinstveni Registar udruženja i fondacije čije je sjedište na teritoriji Republike Srpske. Sud, koji cijeni svaki pojedinačni zahtjev, odobri i registruje udruženje i fondaciju, obavještava i organ koji vodi jedinstven Registar u roku od osam dana po izvršnoj registraciji”, saopćeno je iz ovog Ministarstva.

U odgovoru na upit N1 navodeno je da resorno Ministarstvo samo vodi jedinstveni Registar udruženja i fondacija po izvršenoj registraciji ili o izmjenjenoj registraciji od strane registracionog suda te da nema nadležnost da vrši nadzor nad zakonitošću rada tih udruženja i fondacija.

Stoga, za ova i slična pitanja predlažemo da se obratite registaracionom sudu, na čijem području udruženje ili fondacija ima svoje sjedište”, naglasili su iz Ministarstva za N1.

Podsjećamo, proteklog vikenda u Višegradu su se postrojili pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta, a nakon što su se u medijima pojavili snimci ovog događaja, stigle su reakcije brojnih domaćih zvaničnika, međunarodnih organizacija i ambasada u BiH.

Reagirajući na okupljanje četnika u Višegradu, brojni zvaničnici jučer su entitetsko Ministarstvo pravde istakli kao ključno u procesu dobivanja registracije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad