"Danas odlazi tijelo, ali David ostaje među nama"

Vijesti 12. mar 201917:03 > 20:05
N1

Posmrtni ostaci Davida Dragičevića ekshumirani su danas sa Novog groblja u Banjaluci, u četvrtak bi trebali biti prevezeni u Austriju gdje će ubijeni mladić po drugi put biti sahranjen. Stotine građana ispratile su ovaj tužni događaj i poručili da borbu za istinu, pravdu ali i sigurniju budućnost u Banjaluci i Bosni i Hercegovini neće prekinuti.

“Stidiš li se državo”, piše na jednom od transparenata koji su nosili pripadnici Grupe Pravda za Davida. Njih nekoliko stotina, sa Davidovom majkom Suzanom, prisustvovali su ekshumaciji posmrtnih ostataka koji će biti sahranjeni u Wiener Neustadtu pored Beča.

“Ovo danas ne treba nikome biti iznenađenje, to su roditelji najavljivali mjesecima ranije ukoliko se istraga ne pokrene sa mrtve tačke i ukoliko se ne dođe do pune istine – desiće se ovo što se dešava danas”, podsjeća Ozren Perduv, Pravda za Davida.

Više od 350 dana porodica, prijatelji i brojni građani koji Davida nisu ni poznavali traže da se rasvijetli pod kojim okolnostima je smrtno stradao. Traže istinu, traže pravdu.

Anketa:

 – Ja mislim da je ovo do sada neviđeno nedjelo koje je izašlo na vidjelo. Normalan čovjek ovo teško podnosi, a možete misliti kako je roditeljima.

 – Sramota, poraz, debakl institucija i društva. Oni koji ne mogu ili ne smiju da riješe ovo ubistvo snose istu odgovornost kao i ubice. Po meni čak i veću.

 – Ja samo mogu poručiti državo stidi se. Ovo je dno dna.

Ekshumacija i odnošenje tijela iz Banjaluke nije kraj borbe, poručili su i roditelji i sugrađani. U Beču je osnovana organizacija Pravda za Davida, Suzana Radanović najavljuje da će se ubuduće fokusirati da Evropa i svijet saznaju šta se desilo Davidu, ali drugoj djeci Bosne i Hercegovine koji su živote izgubili pod sumnjivim okolnostima. Iz grupe poručuju da borba za istinu i sigurniju budućnost ni u Banjaluci neće stati.

“Neki su mislili da će nakon što Davor ode borba prestati. Mi smo pokazali da to nije tako. Danas odlazi David, odlazi tijelo, ali David ostaje među nama. Jedna od poruka je David odlazi iz geta, ali ne iz srca. David nije izolovan slučaj to smo svi mi i mi se borbom za Pravdu za Davida, borimo za sve nas”, poručuje Perduv.

Borba je počela 26. marta prošle godine, dva dana nakon što je Davidovo tijelo pronađeno na ušću Crkvene u Vrbas. Povod za izlazak građana na ulice bila je pres konferencija na kojoj je iz policije rečeno da se David u noći nestanka potukao, pojeo burek, opljačkao kuću i zadesno pao u Crkvenu. Patolog je potvrdio da je imao zaživotne povrede, ali da nisu uzrok smrti. Građani su mjesecima dolazili svaku veče na Trg Krajine, a tri puta je održan skup sa po nekoliko desetina hiljada ljudi. Sa ovog mjesta policija ih je otjerala krajem decembra prošle godine i od tada svaku veče u 18 časova pale svijeće u porti hrama Hrista spasitelja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android |iPhone/ iPad