Ko je registrovao Ravnogorski četnički pokret

Vijesti 12. mar 201917:30 > 19:57
N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet koji se odnosi na dešavanje u Višegradu tokom okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta. Na temelju, navode u Tužilaštvu, kako medijskih natpisa tako i prijave koje su dostavljene. Među tim prijavama je i ona koju su podnijeli predstavnici Vlade Kantona Sarajevo. Argumentovanu, kažu, sa jasnim dokazima o kršenju Krivičnog zakona. Izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Opsežna je krivična prijava koju je Vlada Kantona Sarajevo predala Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Stručni tim je, tvrdi ministrica pravde Lejla Brčić, zadokumentovao kršenje člana 145 a, Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Uznemiravanje javnosti po vjerskoj, rasnoj, nacionalnoj pripadnosti.

“Mislim da je napisan vrlo ozbiljan dokument koji daje pravni osnov i suštinsku podlogu za svakog ko bude htio samo da izvršava svoj posao i obaveze. Ja zaista želim da vjerujem u institucije ove države i želim da vjerujem da će Tužilaštvo uraditi svoj posao”, kaže ministrica Brčić.

Brčić dalje ističe – obaveza svih funkcionera je da po osnovu Zakona o krivičnom postupku reaguju u slučajevima kada postoje saznanja o počinjenju krivičnog djela. No, ministrica ističe i to, da u Bosni i Hercegovni do sada, gotovo pa to i nije bila praksa. Još jučer je i ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić najavio kako će i nadležne agencije zadokumentovati, te Tužilaštvu BiH predati sporne okolnosti zabilježene tokom okupljanja Ravnogorskog pokreta.

“Za svakog onog za koga se dokaže da je počinio određenu inkriminaciju, odnosno određeno krivično djelo, naravno da treba biti uhapšen i procesuiran”, ističe Mektić.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić, istakao je kako je na području Republike Srpske, registrirano 16 udruženja, koja se mogu dovesti u korealiciju s ideologijama koje propagira Ravnogorski pokret koji se postrojavao u nedjelju u Višegradu. U nekoliko navrata pojedini su prozivali Ministarstvo pravde RS kao odgovorno jer ih registruje. Iz ove institucije poručuju da to nije njihova, nego nadležnost Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS. Opet, iz ovog Ministarstva kažu, nadležni su lokalni sudovi.

“Resorno Ministarstvo samo vodi jedinstveni Registar udruženja i fondacija po izvršenoj registraciji ili o izmjenjenoj registraciji od strane registracionog suda te da nema nadležnost da vrši nadzor nad zakonitošću rada tih udruženja i fondacija”, poručili su iz entitetskog Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

S glavnom državnom tužiteljicom, Gordanom Tadić, danas se sastala i predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata”, Bakira Hasečić. I ona je predala krivičnu prijavu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta. Dok su iz ove Organizacije u saopštenju poručili da su iznenađeni prije svega negativnim reakcijama ambasada SAD-a i Velike Britanije, jer su, kako ističu u Ravnogorskom pokretu, bili saveznici u borbi protiv fašizma, tokom Drugog svjetskog rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android |iPhone/ iPad