Izetbegović o Hahnovim izjavama: Mislim da je pogriješio, skrenuo sam pažnju

Vijesti 13. mar 201912:43 > 12:45
N1

Evropski komesar za proširenje i politiku dobrosusjedstva Johannes Hahn oglasio se na Twitteru povodom odluke Predstavničkog doma Parlamenta Federacije kojom je data saglasnost da FBiH bude garant kredita za Blok 7 TE Tuzla. navodeći da je iznenađen odlukom da se da saglasnost za kredit kod kineske izvozno-uvozne banke. Na ovakvu reakciju Hahna svoj komentar je dao i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider SDA Bakir Izetbegović.

“Gospodin Hahn je rekao da ćemo mi tu imati neke zastarjele tehnologije. Mislim da je pogriješio. Ja sam skrenuo pažnju gospodinu Wigemarku danas da proslijedi pravu informaciju. Radi se o tehnologiji koja će biti uvezena iz Sjedinjenih Američkih Država. Mislim da je imao pogrešnu informaciju gospodin Hahn pa ćemo i o tome pričat s njim, on je tu za nekih 15-tak dana”, kazao je Izetbegović.

Podsjetimo, komentarišući odluku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije kojom je data saglasnost da FBiH bude garant kredita za Blok 7 TE Tuzla, Hahn je naveo da “to poteže ozbiljno pitanje o posvećenosti BiH međunarodnim sporazumima i evropskim pravilima u okviru Sporazuma o Energetskoj zajednici, ali također o izboru energetske tehnologije i analizama omjera cijene i koristi na odgovoran i transparentan način”.

Siguran sam da su zastupnici imali dobre razloge za svoju odluku i da će je moći objasniti svojim građanima. Pitanja kao što su procjena uticaja na okolinu, državnu pomoć i procedure javnih nabavki će sigurno biti pozorno promatrane tokom procesa davanja mišljenja”, dodao je Hahn.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova da Federacija BiH bude garant javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine za projekat izgradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla. Ovu odluku drugačije gledaju u Evropskoj energetskoj zajednici, koji smatraju da je BiH prekršila propise EU o subvencijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad