Izetbegović o detaljima prijedloga koji je ponudio SNSD-u i HDZ-u

Vijesti 13. mar 201912:55 > 13:10
N1

Lider SDA Bakir Izetbegović potvrdio je danas novinarima da je dao prijedlog izjave o formiranju vlasti na državnom nivu i da je dobio odgovore od SNSD-a i HDZ-a.

Govoreći o detaljima prijedloga izjave, Izetbegović je naveo da ona govori o miru, stabilnosti, nastavku svih reformskih procesa, brizi o povratnicima, vladavini zakona, borbi protiv korupcije… Na pitanje novinara da li ona govori o MAP-u i NATO putu, Izetbegović je, između ostalog, kazao:

“Kao što rekoh, mi smatramo da u ovoj zemlji sve treba bazirati na Ustavu, vladavini zakona, na vladavini zakona koji su ranije usvojeni, da se moraju nastaviti integracijski procesi, a to kako ćemo mi to izvesti, prepustite iskusnim političarima da iznađu rješenje da se svi pozitivni procesi nastave”, kazao je Izetbegović.

Na upit dokle se došlo sa Godišnjim nacionalnim planom (ANP), Izetbegović je odgovorio:

“Nemojte previše insistirati, ja neću dati precizne odgovore. Pustite nam svim da, tako da kaže, spasimo obraz, da nađemo rješenje koje je najmanji presjek onoga za šta smo zainteresirani, da ova zemlja nastavi naprijed, da se izvučemo iz ovoga zastoja”, naveo je Izetbegović ne želeći precizirati da li će usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ostati uvjet za imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad