Legendarni Dušan Bajević ogorčen suđenjem na meču u Goraždu

Anadolija

Nakon niza neuspjeha, finansijskih problema i dugovanja, FK Velež ponovo je ponos grada na Neretvi. U ovu sportsku sezonu ušao je s ambicijama da izbori plasman u Premijer ligi BiH. U seriji od 17 utakmica Velež je bio neporažen. Prvi poraz u sezoni doživio je u subotu na gostovanju u Goraždu, nakon kojeg je Uprava kluba nezadovoljna suđenjem odlučila podnijeti žalbu Nogometnom savezu te zatražiti ponavljanje utakmice.

Dobra igra i ostvareni rezultati, te pozitivna atmosfera u i oko kluba, razlozi su zbog kojih se među simpatizerima i navijačima Veleža stvorila ogromna euforija. Više od 3.500 navijača i simpatizera mostarskog kluba redovno pruža podršku sa tribina. Ovolikim brojem gledatelja na utakmicama ne može se pohvaliti većina premijerligaša.

“To je naš dvanaesti igrač u svakoj utakmici, tako da zajedno slavimo i pobjede, a evo nažalost u Goraždu smo ih malo rastužili, ali nadamo se u narednom periodu da ćemo ih ponovo obradovati”, priča Denis Zvonić, kapiten FK Velež.

No nisu ih rastužili svojom igrom, nego lošim suđenjem u Goraždu, tvrde u Upravi Veleža. Sudija Bajraktarević je, kako navode, sa svojim pomoćnicima od prvog zvižduka ciljano i sistemski onemogućavao fudbalere Veleža da pokažu svoje sportsko umijeće.

“Sudija je u ovom slučaju bio pristrasan i subjektivan, te je na štetu Veleža dosudio mnogo sudijskih grešaka, tako da smo mi u tom meču jako oštećeni”, tvrdi Almir Taso, predsjednik Skupštine FK Velež.

Napravili su kompilaciju od čak 19 odluka sudije i njegovih pomoćnika u kojima se jasno vide, kako tvrde, izmišljeni prekršaji u korist Goražda, nepostojeći ofsajdi igrača Veleža, ali i sporni primljeni pogodak. Zbog svih dešavanja i spornih odluka zatražili su ponavljanje utakmice, no Komisija za suđenje NSBiH na današnjoj sjednici odlučila je da ponavljanja utakmice nema, kao ni kažnjavanja sudija.

“Uprava na čelu sa predsjednikom Hasićem jasno je dala do znanja da će se boriti svim elementima protiv ovoga i mislim da nas neće poljuljati ovo, mnogo sam optimističniji sad nego što sam bio kad se tek to desilo, baš kao i sami igrači”, kaže Ibrahim Rahimić, trener FK Velež.

“Bilo nam je teško zbog načina na koji smo izgubili, ali pričali smo, imali smo sastanke u svlačionici, svi smo svjesni situacije i nadam se ubjedljivoj pobjedi u subotu i da vratimo to samopouzdanje i dobru atmosferu”, dodaje Nusmir Fajić, igrač FK Velež .

Velika podrška ovom klubu pristigla je sa svih strana. Nakon mnogo vremena zajedno su se oglasile četiri mostarske političke stranke, a kao bivši fudbaler Veleža i kao član komiteta Nogometnog saveza BiH svoje nezadovoljstvo i ogorčenost suđenjem iskazao je Dušan Bajević.

“Najviše me pogodilo tendeciozno suđenje i ponašanje glavnog sudije, ali i pomoćnika koji su imali. Najblaže rečeno, prepotentan odnos prema fudbalerima, ali slobodno mogu reći i samom klubu Velež. Ne vjerujem da je neko iz FK Goražde utjecao na njihovo ponašanje, ali sistem vođenja takmičenja u Prvoj ligi FBiH, gdje krovni fudbalski savez nema potrebne ingerencije, jednostavno nema smisla”, smatra Bajević.

Prvi poraz u sezoni igrače, kako tvrde neće demotivisati. Lijepa i pozitivna atmosfera koja se nakon nakon dužeg zatišja ponovo vratila u klub mora se, kažu, održati. U svom rosteru Velež ima Argentince, Brazilce, mlade igrače, ali i one nešto iskusnije. Dobar dio dugova je otplaćen, a uveliko se radi na infrastrukturi u sklopu stadiona kako bi se zadovoljili uslovi koji su potrebni za odigravanje utakmica u okviru Premijer lige BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android |iPhone/ iPad