Zahlađenje neće škoditi voćkama

Vijesti 13. mar 201919:39 > 19:41
Ilustracija

Zahlađenje koje je nastupilo u Republici Srpskoj neće pričiniti štetu u voćnjacima već će usporiti rast lisne mase i razvoj pupoljaka, rekao je stručni saradnik za voćarstvo Mirko Jokić.

“Vegetacija je krenula početkom marta, što je ranije od višegodišnjeg prosjeka, od 15. do 20. marta. Očekujemo da će, nakon ovog zahlađenja biti normalna situacija”, rekao je Jokić iz prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljopriredi pri Ministarstvu poljoprirede šumarsta i vodoprirede Republike Srpske.

On je najavio da je krajnji rok za završetak sadnje u voćnjacima i te poslove treba završiti najdalje za sedam dana, jer poslije nije preporučljivo.

“Sadnja se obavlja dok pupoljci miruju, a problem je ako je sadnica prolistala. Već sada i u trapovima i rasadima su krenuli pupoljci i prilikom sadnje u takvim uslovima sadnice pretrpe šok i prijem je otežan”, naveo je Jokić.

Prema njegovim riječima, lijepo vrijeme u februaru omogućilo je da voćari rezidbu počnu ranije, a može se bez problema obavljati do 1. aprila. “Ne treba žuriti pogotovo za bujnije vrste”, kaže Jokić.

Jokić je istakao da je pravo vrijeme za zaštitu zasada od korova i prvo unošenje mineralnih đubriva, KAN-a.

“Drugo dodavanje mineralnih đubriva treba obaviti nakon cvjetanja. Kad poraste temperatura vazduha, voćari treba da obrate pažnju na padavine i mogućnost pojave bolesti i štetočina, te da tako prilagode zaštitu”, preporučio je Jokić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad