Mehmedović: Sljedbenici četničke ideologije su ušli u institucije BiH

Vijesti 13. mar 201920:07 > 20:14
N1

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine, za N1 je kazao da se ''četnička ideologija uvukla u institucije'' komentarišući današnje odbijanje dijela delegata Doma naroda državnog Parlamenta da osudi nedjeljne događaje u Višegradu.

Što se tiče okupljanja pripadnika četničkog pokreta u Višegradu, Mehmedović je kazao da ono potvrđuje jednu tešku činjenicu.

“Nije problem postrojavanje četnika u uniformama. To je mali dio u odnosu na problem što se četnička ideologija uvukla u institucije BiH. Potvrda je da danas Dom naroda nije osudio okupljanje. Ono ne znači ništa, ali ulijeva strah kod povratnika, Bošnjaka, koji se nalaze u nezavidnoj poziciji. Nezaštićeni su, očekuju zaštitu sistema. Oni koji bi trebali da štite povratnike – oni podržavaju tu ideologiju”, poručio je Mehmedović.

“Ideologija straha se nadvila nad BiH, u krajevima gdje je četništvo simbol genocida i stradanja naroda. Trebalo je u Domu naroda to osuditi”, poručio je Mehmedović.

Podsjećamo, okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta održano je u nedjelju. Nakon što su se u medijima pojavili snimci ovog događaja, uslijedile su brojne osude domaćih funkcionera, međunarodnih institucija i ambasada u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad