Tužiteljstvo BiH formiralo predmet o vrbovanju pripadnika selefijskog pokreta

Vijesti 14. mar 201911:01 > 11:08
N1

U Tužiteljstvu BiH formiran je predmet koji je dat u rad tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, koji će poduzeti žurne aktivnosti, kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Kako navode, u okviru predmeta bit će ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima a o kojima tužiteljstvo nije informirano niti su dešavanja prijavljena Tužiteljstvu BiH.

“Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima tužiteljstvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona”.

Tužiteljstvo BiH odlučno je u borbi protiv svih vidova kaznenih djela iz svoje nadležnosti a posebno kaznenih djela koja imaju regionalni ili međunarodni karakter i koja se odnose na sigurnost građana BiH, stoji u saopćenju.

Kako je objavio portal Žurnal, obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona. Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je ustvrdila je “BIH leglo terorizma”.

U izjavi za portal Faktor.ba, navode je potvrdio i ministar sigurnosti Dragan Mektić.

“Unazad nekoliko godina smo zadokumentirali, odnosno došli do saznanja da hrvatska služba radi na vrbovanju naših državljana. Tu je u BiH angažiran hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić te još određeni broj lica koji su pokušali da zakombiniraju jednu obavještajnu operaciju u vezi s naoružavanjem selefija ovdje”, kazao je Mektić za Faktor.

To je, dodaje Mektić, povezano sa izjavom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o postojanju 10.000 radikaliziranih osoba u BiH te o postojanju terorističkih kampova.

“Ja sam reagirao i demantirao je. To je jedna najobičnija glupost i izmišljotina. Mi imamo saradnju sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom Hrvatske i oni nam nikad tako nešto nisu prenijeli ili dali bilo kakav podatak da tako nešto postoji. Poslije je trebalo nju na neki način opravdati od jedne blamaže i “dokazati” da se ipak selefije naoružavaju i da se dovode u vezu sa naoružavanjem”, izjavio je Mektić.

Žurnal je sinoć objavio i druge detalje koji, prema njihovim saznanjima, otkrivaju potpuniju sliku cijele priče.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad