Građanski savez: Hrvatska u BiH vodi hibridni rat

Vijesti 14. mar 201911:27 > 11:34
N1

Građanski savez (GS) najoštrije osuđuje neprijateljske aktivnosti diplomatskog osoblja Hrvatske na teritoriiji BIH koje je razotkrio Žurnal. Učešće diplomatskog osoblja Hrvatske u očitom pokušaju orkestriranja terorističkih aktivnosti s ciljem diskreditacije naše zemlje kao legla terorizma je akt proglašenja neprijateljstava, stoji u reakciji.

“Hrvatska je očito odlučila da uradi sve čime bi opravdala lažne optužbe svoje predsjednice o navodnim hiljadama terorista koji operišu na teritoriju BiH. Cilj ovog hibridnog rata jeste destabilizacija naše domovine da bi se time opravdalo ispunjavanje ratnih ciljeva iz ‘90-tih”, navode iz Građanskog saveza.

Iz Građanskog saveza su pozvali Predsjedništvo BiH da odmah uskrati gostoprimstvo konzulu RH Ivanu Bandiću.

“Važno je da se sve sigurnosne agencije odmah angažuju na spriječavanju eventualnih terorističkih akata koje Hrvatska očito želi izazvati tako što će maksimalno ograničiti mogućnost navodno diplomatskom osoblju Hrvatske da se kreće kroz BiH”, poručuju iz GS-a.

Iz GS-a zahtijevaju ostavku zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića.

Navode da “očekuju od EU da svoju državu članicu kazni i da se ogradi od promocije terorizma u njenom susjedstvu s ciljem ugrožavanja mira”.

“Pozivamo sve političke i društvene čimbenike koji su svjesni težine trenutka u kojem se nalazimo da prestanu sa politikantskim djelovanjem i državne interese stave ispred stranačkih”, stoji u saopćenju.

Kako je objavio portal Žurnal, obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona. Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je ustvrdila je “BIH leglo terorizma”.

U izjavi za portal Faktor.ba, navode je potvrdio i ministar sigurnosti Dragan Mektić.

“Unazad nekoliko godina smo zadokumentirali, odnosno došli do saznanja da hrvatska služba radi na vrbovanju naših državljana. Tu je u BiH angažiran hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić te još određeni broj lica koji su pokušali da zakombiniraju jednu obavještajnu operaciju u vezi s naoružavanjem selefija ovdje”, kazao je Mektić za Faktor.

To je, dodaje Mektić, povezano sa izjavom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o postojanju 10.000 radikaliziranih osoba u BiH te o postojanju terorističkih kampova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad.