Džaferović o vrbovanju selefija: Ako bude istina, onda je to vrlo teška stvar

Vijesti 14. mar 201913:46 > 14:04
N1

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović najavio je danas da će u Predsjedništvu pokrenuti temu da su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati tzv. selefije kako bi pokušali diskreditirati državu BiH i zahtijevati da se od ministra sigurnosti BiH dobije informacija o tome šta se zapravo desilo.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović najavio je i da će u Predsjedništvu BiH pokrenuti raspravu na temu selefija, odnosno da se od strane Ministarstva sigurnosti BiH pribave informacija o tome šta se zapravo desilo.

Ako bude to što su pisali mediji, onda je to jedna vrlo teška stvar i zahtijevaće reakciju BiH“, poručio je te dodao:

Inače, taj primjer, ako je tačan, i ranije izjave koje su dolazile iz Hrvatske na tu temu koje uveličavaju pitanje radikalizacije u BiH, izmišljaju se razne brojke, to ne doprinosi dobrim odnosima između naših zemalja. BiH i Hrvatska imaju potrebu da imaju jako dobre odnose. To su dvije države koje su međusbono upućene jedna na drugu. Interes Hrvatske, isto kao i BiH, je da naši odnosi budu na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i naravno reciprociteta. Republika Hrvatska i njeni zvaničnici ne bi trebali da rade to sve što rade ukoliko hoće da shvate koliko su važni dobri odnosi između ove dvije države. I imovina naših građana, odbijanje da se zaključi ugovor o državnoj granici – sve su to pitanja o kojima govorimo. Naši susjedi, pa i Hrvatska, će se prema BiH, ako hoće da ima dobre odnose, morati odnositi sa poštovanjem, uvažavanjem, jednako onako kako se i BiH odnosi prema Republici Hrvatskoj. To je u interesu i Republike Hrvatske i BiH i mi ćemo zaštititi interese BiH

 Džaferović je govorio na sedmom Global Baku Forumu, koji se od 14. do 16. marta održava u glavnom gradu Azerbejdžana.

“Ovakvi skupovi su uvijek popraćeni sastancima na bilateralnom nivou. Ja sam razgovarao sa predstavnicima Albanije i Azerbejdžana i govorili smo o odnosima između naših zemalja – kako unaprijediti ukupne odnose. Od strane svojih sagovornika i moje strane je istaknuta želja za unapređenjima tih odnosa. Mi smo prijateljska zemlja i sa Azerbejdžanom i Albanijom, tako da postoje brojne mogućnosti saradnje i mislim da će nakon ovih sastanaka naša saradnja poprimiti na intenzitetu. Planiram se sastati i sa premijerom Bugarske, ali imati i još neke bilateralne sastanke”, naveo je Džaferović novinarima u Bakuu.

 Istakao je i kako ovakvi forumi zagovaraju saradnju, kooperaciju, multilateralizam o čemu je i on govorio u svom izlaganju.

Vidimo da se svijet susreće sa masom problema, o njima sam govorio. Sa jedne i sa druge strane vidimo da međunarodni mehanizmi i međunarodne institucije, koji trebaju da rješavaju te probleme, slabe, i to je signal koji treba da pokrene cijeli svijet kako bi se ti problemi riješili jer se ne mogu riješiti bez odgovarajućih međunarodnih mehanizama i međunarodnih institucija. Naravno, ja ovdje govorim u ime naše države i ona mi je u prvom planu o svemu što govorim, a kada je vanjska politika posrijedi na prvom mjestu je također BiH. Iznio sam primjer kako stvari mogu biti loše jer je to iskustvo prošla BiH – kada međunarodni mehanizmi i institucije ne djeluju, kada nisu snažne, kada u njima nema volje da se problemi rješavaju, i to smo imali u vremenu agresije na BiH. Nakon toga smo vidjeli proces zaustavljanja rata u BiH, proces postdejtonske BiH kada su ti mehanizmi bili snažni i za to vrijeme smo napravili značajnje reforme i tim reformama stavili državu na tračnice EU i NATO saveza. Vidimo ponovo sada kakve probleme unutar BiH imamo i kakve možemo da imamo kada uloga međunarodnih mehanizama i institucija koje su u slučaju BiH i Dejtonski mirovni sporazum obavezane na aktivnosti slabi i to je dakle suština. Očigledno je da će međunarodna zajednica i globalni poredak morati sagledati ovo pitanje jer probleme koji danas imamo teško da se mogu riješiti ovakvim pristupom kakav imamo do sada i to je suština onoga o čemu sam ja govorio“, naveo je član Predsjedništva BiH.

Rekao je kako sutra ima planirano izlaganje na panelu koji će biti fokusiran na područje Zapadnog Balkana gdje će govoriti o BiH. Naglasio je i kako je danas bila globalna rasprava, ali da se opet referirao na BiH jer je zbog naše države tamo, kako je izjavio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad.