Miroslav Tuđman za N1: Antihvatska histerija škodi onima koji to plasirali

Vijesti 14. mar 201914:12 > 14:23
N1

Miroslav Tuđman, koji je dio događaja "Europski ustav za BiH" u Neumu, za N1 je komentarisao navode o umiješanosti diplomata iz Hrvatske u vrbovanju selefija zbog prenošenja oružja u BiH. HDZ-ov član saborskog Odjela za obranu Hrvatske je je poručio da je to djelo antihrvatske histerije.

“Ova besmislica, dezinformacija koja je puštena u javnost trebala je neutralizirati važnost ovoga skupa”, kazao je.

On je naveo nekoliko faktora koji tu priču čine, kako je kazao, besmislenom.

“S jedne strane činjenica jeste da je u odnosu na sve druge evropske zemlje, broj onih koji su se išli boriti za džihad, odnosno islam, iz BiH je najveća ta brojka. S druge strane, govori to ministar u čijoj nadležnosti nisu službe, plasira nešto što ne može tvrditi da je zasnovano na njegovim spoznajama. Treće, onaj ko imalo ima racionalnoga odnosa i spoznaja kako funkcioniraju države, s kim rade hrvatske službe, koje su umrežene sa siguronsnim mehanizmima EU – može se vidjeti da takva jedna dezinformacija neće biti prihvaćena od hrvatskih partnera iz zemalja EU”, kazao je Tuđman i dodao:

“Antihvatska histerija škodi onima koji su plasirali tu informaciju.”

Da li bi trebalo pokrenuti istragu – ko stoji iza svega, Tuđman je kazao: “To je problem BiH. Hrvatska nema taj problem”.

Podsjećamo, portal Žurnal sinoć je objavio da su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad