Ivanić, Gasal-Vražalica i Šarenac gosti Novog dana

Vijesti 14. mar 201914:25 > 14:27
N1

U Novom danu govorimo o aktuelnim temama - priči o vrbovanju selefija za prenošenje oružja, još uvijek (ne)izvjesnim koalicijama na nivou FBiH i BiH. Govorimo i o mladim ljekarima koji ostaju u ovoj zemlji, utakmici FK Veleža i Goražda, filmovima režisera Srđana Šarenca. Donosimo i aktuelnosti kroz vizuru medija sa njemačkog govornog područja.

Uživo smo ovog jutra u Azerbejdžanu, Bakuu, gdje se održava 7. Global forum. Naš gost je Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji na ovom forumu govori u okviru panela o viziji za Zapadni Balkan do 2030. godine.

Priča novinara Avde Avdića sa Žurnala pokrenula lavinu reakcija – Avdić govori o tome da su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu BiH, i verifikovati navode Kolinde Grabar-Kitarović o terorističkim prijetnjama u BiH. Reakcije dolaze iz političkih stranaka, državnih institucija, zemlje i regiona. O svemu za Novi dan govori Nermin Pećanac, nekadašnji šef sarajevske policije.

Na sjednici predsjedništva DF-a održanoj u utorak, razgovaralo se “o eventualnom početku razgovora sa svima parlamentarnim strankama o uspostalvjanju većina za mandatni period 18/22”. Hoće li DF u koaliciju sa SDA, nakon što su prije više od mjesec dana rekli – “Stav je da smo opozocija”, poznajemo li u ovoj zemlji koncept političke konzistentnosti – za Novi dan komentariše Maja Gasal-Vražalica, direktorica fondacije “Akademija za žene”, bivša zastupnica DF-a u državnom parlamentu.

Srđan Šarenac, nagrađivani filmski reditelj naš je gost. Govorimo o dokumentarnom filmu “Dvije škole”, nagradama, festivalima, podjeljenjim zgradama i ljudima.

Ko će nas liječiti – pitanje je koje mlađe generacije svakodnevno postavljaju suočeni s informacijama o odlasku ljekara iz Bosne i Hercegovine. Merjema Karavdić, mlada ljekarka opće prakse zaposlena u Centru za Srce u Općoj bolnici Sarajevo, govori o motivaciji da ostane raditi u Bosni i Hercegovini, uprkos 2 ispunjena kriterija da ode: ponudama u drugim zemljama i poznavanju njemačkog jezika.

Naš gost je i Amer Boškailo, predsjednik udruženja “Mostarski rođeni” – udruženja koje učestvuje u radu FK Velež, a kojeg čine navijači i simpatizeri kluba iz cijelog svijeta. Govorimo o prvom porazu Veleža u sezoni, u subotu na gostovanju u Goraždu, nakon kojeg je Uprava kluba nezadovoljna suđenjem odlučila podnijeti žalbu Nogometnom savezu te zatražiti ponavljanje utakmice.

Uživo smo u Bonnu, donosimo pregled sedmičnih aktuelnosti sa kolegom iz redakcije Deutsche Welle-a, Mehmedom Smajićem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad