Vrbovanje selefija u BiH: Činjenice ili dezinformacije?

Vijesti 14. mar 201916:27 > 18:51
N1

Hrvatski obavještajci imali su namjeru da vrbuju pojedine državljane BiH, povezane sa selefijskim pokretima, radi krijumčarenja oružja tvrdi ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Ove tvrdnje je demantirala Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske, ali Mektić ostaje pri svom stavu, navodeći da im je cilj bio da se potvrde navodi hrvatske predsjednice o velikog broju radikaliziranih ekstremista u Bosni i Hercegovini.

“Godinu, dvije, raspoložemo obavještajnim informacijama, da je hrvatska služba pokušala da vrbuje neke naše ljude, državljane BiH, koji imaju veze sa selefijskim pokretom. Da kupe oružje i da ga transportuju tamo u Doboju, i u mesdžide. Da se izmontira jedna takva operacija u kojoj bi se otkrilo to oružje. Ja to povezujem sa onom polemikom kojom sam imao sa predsjednicom Kitarović da je u BiH deset hiljada terorista, da je to prijetnja stabilnosti regiona”, kazao je Mektić.

Povodom Mektićevih navoda, državno Tužiteljstvo je formiralo predmet, a na saslušanje će pozvati i ministra.

“Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima tužiteljstvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Mektić za N1 ističe da će se odazvati pozivu, ali da očekuje da Tužiteljstvo ovaj predmet završi do kraja i zatraži dokumente od sigurnosnih agencija. Navode o umiješanosti hrvatskih obavještajaca, ali i konzula Ivana Bandića, zamjenika ministra sigurnosti Mije Krešića, i novinara RTRS-a Mate Đakovića, koji je, prema navodima, vozio automobil sa diplomatskim tablicama – objavio je portal Žurnal.

Prozvani Mato Đakovića za N1 odbacuje sve navode, i najavljuje tužbe protiv Žurnala i ministra. Objašnjava da je vozilo kupio od Ivana Bandića, da ga je u međuvremenu registrirao na svoje ime, i da su diplomatske tablice skinute.

“Mislim da samo bolestan um može napraviti ovakvu konstrukciju. Nikakve veze nemam sa hrvatskim obavještajnim službama, niti imam veze sa selefijama, niti imam veze sa oružjem. Jedina istina je da vozim to auto koje sam kupio od čovjeka 10. januara, platio na njega porez i carinu i ništa drugo”, kazao je Đaković.

Član državnog Predsjedništva Šefik Džaferović, najavio je da će ovu temu kandidirati na sjednici kolektivnog šefa države.

“Zahtijevati da se od Ministarstva sigurnosti pribavi informacija o tome šta se zapravo desilo. Ako se utvrdi da je to tako, onda je to jedna vrlo teška stvar i zahtjevat će reakciju Bosne i Hercegovine”, poručio je Džaferović.

Čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, najnoviju aferu nazvao je dezinformacijama.

“Mi moramo biti zabranitu zbog postojanja takvih skupina u BiH. Ne samo zbog onih višegradskih i svakih drugih, a još više zbog onih drugih koji su inflitrirani kroz policijski i obavještajni sektor u BiH, i sigurnosni, koji omogućavaju ovakve dezinformacije”, istakao je Čović.

Na opasnost od radikaliziranih ekstremista u Bosni i Hercegovini, povratnika sa ratišta u Siriji i Iraku, često su ukazivali hrvatski mediji ali i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ovakve optužbe odlučno su demantirane iz Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad