Ministar najavio velike radove na sarajevskim saobraćajnicama

Vijesti 14. mar 201919:56 > 21:33
N1

Početkom građevinske sezone u Kantonu Sarajevo počeće realizacija brojnih projekata na sanaciji i izgradnji putne infrastrukture. Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta napisao je na svojoj Facebook stranici da krajem marta i početkom aprila počinje rješavanje nagomilanih problema na cestama u KS.

U pitanju su, kako je naveo, radovi na sanaciji glavne gradske magistrale, od Baščaršije do Stupa, a saniraće se i pružni prijelazi. Radovi bi se izvodili od 09 do 15 sati, poslije jutarnjih i prije popodnevnih gužvi, što će Ministarstvo propisati posebnim elaboratom o izmjeni režima saobraćaja. Za završetak radova biće određen i rok od 30 dana.

Pored ovog, biće pokrenuti i drugi brojni projekti poput sanacije Hrasničke ceste u Opštini Ilidža dužine 1000 metara, ulice Avde Palića u opštini Novi Grad u dužini oko 550 metara, ulice Ljubljanska u Novom Sarajevu te sanacije Regionala Igman-Hadžići i R445 Lješevo.

Pokrenute su i zajedničke javne nabavke sa opštinom Stari grad za sanaciju pješačke zone u ulici Štrosmajerova a u planu je i sanacija mosta u Halilovićima.

Takođe, zajedno sa Javnom ustanovom za zaštićena područja KS i Opštiinom Ilidža, Ministarstvo i Direkcija za puteve KS pokrenuće sanaciju Velike aleje o kojoj se godinama govori.

U pripremi su i projekti za koje je Direkcija već sprovela proceduru javne nabavke za izradu glavnih i izvedbenih projekata sanacije, odnosno rekonstrukcije:

– regionalnog puta R-447 Dariva – Hreša, dionica: Dariva – Mošćanica dužine 450 metara,

– dijela Drinske ulice, dionica: raskrsnica sa ulicom Hamdije Čemerlića – raskrsnica sa ulicom Adema Buće dužine 2,5 kilometra,

– dijela Reljevske ulice u naselju Reljevo Dvor, dionica: M-17 – most preko rijeke Bosne dužine 270 metara,

– Rustempašine ulice, dionica: kružni tok – Rustempašin most u dužini od 300 metara,

– rekonstrukcije i izgradnje dijela “0” transferzale, dionica: raskrsnica sa ulicom Zmaja od Bosne – raskrsnica sa ulicom Vilsonovo šetalište u dužini od 220 metara.

– u planu su i projekti rekonstrukcije raskrsnice regionalnog puta R-442a Hadžići – Igman – Krupac i lokalnog puta Gornja Grkarica – Babin Do u mjestu Gornja Grkarica (kod Doma policije) sa pretvaranjem iste u kružni tok saobraćaja.

– regionalni put R-445, dionica: Pružni prelaz Alića han“ – most Gnionica dužine 440 metara, rekonstrukcije puta u ulici Ahatovićka, dionica: raskrsnica sa Dobroševićkom ulicom – autobuska okretnica u naselju Ahatovići od 670 metara te sanacije dijela VII transferzale pored “Gras”-a.

Nakon okončanja propisanih procedura, krenuće se sa projektovanjem i sanacijom navedenih ulica a javnost će biti kontinuirano informiana o svim pokrenutim radovima i dinamici njihovog izvođenja, naglasio je ministar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad