Šefik Džaferović u Bakuu: Unutrašnja organizacija usporava donošenje odluka

Vijesti 15. mar 201912:27 > 12:30
N1

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH obratio se na današnjem panelu “Sadašnjost i budućnost Balkana“ na VII Global Baku Forumu. Tom prilikom Džaferović je istakao da evropska perspektiva predstavlja snažan okvir koji doprinosi izgradnji stabilnosti i povjerenja, kako u BiH, tako i u cijeloj regiji Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Džaferović je kazao da je prije 24 godine Daytonski mirovni sporazum, te da je uprkos brutalnim povredama međunarodnog prava njime izgrađena osnova za mir u BiH, od kojeg zavisi sigurnost i stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana.

“Iako su i danas prisutni brojni izazovi i poteškoće u njegovom tumačenju i implementaciji, Daytonski mirovni sporazum je ispunio svoj primarni cilj. To je bilo moguće zahvaljujući nizu snažnih međunarodnih multilateralnih mehanizama koji su ugrađeni u njegovu strukturu, od regionalne kontrole naoružanja i međunarodne mirovne misije, do mehanizma kakav je Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH“, naglasio je Džaferović.

Dodao je da je osim mira Daytonski sporazum stvorio i okvir za provođenje reformskih procesa, ali i da je kroz praksu pokazao značajne nedostatke.

“Tu je prvenstveno riječ o mehanizmima blokada i nedovoljne funkcionalnosti institucionalnog sistema, zbog vrlo složene unutrašnje organizacije koja često usporava i komplikuje donošenje odluka. Drugi suštinski problem jeste diskriminacija, koja naročito pogađa populaciju izbjeglica i raseljenih osoba koje su se vratile na svoja prijeratna prebivališta“, kazao je član Predsjedništva BiH.

Džaferović je rekao i da ključni značaj u oblikovanju moderne BiH imaju procesi integracije u Evropsku uniju i NATO savez, kao okvire koji omogućavaju realizaciju težnji ogromne većine građana BiH za trajnu sigurnost, stabilnost i prosperitet. Istakao je da su u posljednjem periodu napravljeni su značajni iskoraci u tim integracijskim procesima.

“Evropska perspektiva predstavlja snažan okvir koji doprinosi izgradnji stabilnosti i povjerenja, kako u BiH, tako i u cijeloj regiji Zapadnog Balkana“, smatra Džaferović, te u tom procesu naglasio kao izuzetno važnu ulogu bugarskog premijera Bojku Borisovu tokom predsjedavanja njegove zemlje Evropskom unijom.

“Ostajući čvrsto na putu integracija u Evropsku uniju i NATO savez, BiH istovremeno razvija odnose i sa drugim prijateljskim i partnerskim zemljama, prvenstveno na planu investicija i ekonomske saradnje, a na temelju međusobnog uvažanja i poštovanja i općeprihvaćenih međunarodnih pravila“, istakao je Džaferović.

Kao konkretne ciljeve BiH u predstojećem periodu istakao je: što prije dostaviti i početi provoditi prvi Godišnji nacionalni programa u okviru NATO programa Akcioni plan za članstvo; do kraja rumunskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije o našoj aplikaciji za članstvo i dobiti status zemlje kandidata i početi pristupne pregovore sa Evropskom unijom što prije nakon stjecanja kandidatskog statusa.

“Odlučni smo da nastavimo sa provođenjem svih reformi koje su neophodne da bismo ispunili kriterije za pristupanje iz Kopenhagena i Madrida, odnosno da bismo naš sistem uskladili sa vrijednostima, pravilima i standardima Evropske unije. Pozitivno mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo i odluka Evropskog vijeća o dodjeli kandidatskog statusa BiH bili bi od ključnog značaja, jer bi BiH dali snažan poticaj da ubrza provođenje svih neophodnih reformi u integracijskom procesu. Veoma cijenimo podršku koju institucije i države članice EU i NATO saveza pružaju BiH. Vjerujem i očekujem da ćemo uz njihovu kontinuiranu podršku i naše čvrsto opredjeljenje u predstojećem periodu ostvariti naše zajedničke ciljeve“, zaključio je Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad