Borjana Krišto: Svako sebi uzima za pravo da tumači određene stvari

Vijesti 15. mar 201912:44 > 12:48
N1

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a, na skupu "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu" konstatovala je kako je BiH potreban novi Ustav, te da nijedna zemlja koja je pristupila Evropskoj uniji nije to uradila bez da je promijenila Ustav.

“Imamo situaciju da svako sebi uzima za pravo da tumači određene stvari. U ovom trenutku postoji problem, ne postoji rješenje, a gdje postoji rješenje otvara se problem”, kazala je Krišto u izjavi novinarima.

Kazala je da su se na panelu čula različita stajališta.

“Svi imaju nekakve drugačije stavove, BiH je potreban Ustav, da BiH korača prema EU, a nijedna zemlja nije postala članica EU, a da nije promijenila Ustav”, izjavila je.

Ona je kazalada da je aktuelni Ustav dio općeg sporazuma.

“Nema demokratski legitimitet. To je Ustav koji su definirali kao državnu zajednicu Hrvati, Bošnjaci, Srbi i drugi građani. Nama je neophodno donijeti novi Ustav, nužnost je. I da iz ostvarenja principa konstitutivnosti da sva tri naroda moraju imati jednaka prava, a to se ogleda u legitimnom predstavljanju na svim nivoima”, poručila je Krišto.

Postoje unutarnji otpori i u međunarodnoj zajednici, kazala je te još jednom podvukla da je novi Ustav nužnost, nešto što je pravni temelj jedne države, ali i zbog budućnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad