Zajednička vježba MUP-a RS, SIPA-e i američkih specijalaca

Vijesti 15. mar 201915:59 > 16:00
SIPA / Ilustracija

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), u saradnji sa Kancelarijom vojnog atašea Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegvoini i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), danas su na prostoru kasarne Kozara realizovali zajedničku vježbu sa ciljem unapređenja kapaciteta specijalnih snaga za reagovanje u svim vrstama kriznih situacija.

Vježbi su prisustvovali direktor policije RS-a Darko Ćulum, vojni ataše Ambasade SAD u BiH Michael Tarquinto, predstavnik EUFOR-a brigadni general Gabor Horvath, te komandanti specijalnih jedinica MUP-a RS i SIPA-e.

Ovim aktivnostima, čiji je cilj unapređenje kapaciteta specijalnih snaga za reagovanje u svim vrstama kriznih situacija, te poboljšanje njihove međusobne komunikacije i djelovanja, prethodila je obuka.

U vježbi je učestvovalo 30 pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS-a, 30 pripadnika SIPA-e i šest pripadnika SOFLE tima (Tim za vezu snaga za specijalne operacije SAD).

Iz MUP RS-a podsjećaju da ostvaruje dugogodišnju saradnju s Timom za vezu snaga za specijalne operacije SAD, SOFLE timom, kroz koju je izvršeno niz obuka za unapređenje kapaciteta SAJ-a, a očekuje se i nastavak saradnje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad