Reakcije i osude na teroristički napad na džamije u Christchurchu

Vijesti 15. mar 201918:47 > 19:55
N1

Među povrijeđenima u terorističkom napadu na Novom Zelandu do ovog trenutka nema građana Bosne i Hercegovine. Na Novom Zelandu živi mala zajednica građana Bosne i Hercegovine, a niko od njih nije bio u jednoj od dvije napadnute džamije tokom redovne molitve petkom. Iz Bosne i Hercegovine, ali i iz regiona stižu snažne osude ovog terorističkog napada.

Knez Lazar, Miloš Obilić, Marko Miljanov i Bajo Pivljanin – imena su koja je Brenton Tarrant ispisao na oružju kojim je počinio teroristički napad. Na putu do mjesta gdje je krenuo u krvavi pohod slušao je četničku pjesmu.

“Prilikom direktnog snimka koji je postavljen na društvenim mrežama, na putu za džamije gdje je počinio masakr slušao četničke pjesme, pjesme srpskih nacionalista u kojima se pominje Radovan Karadžić, koji treba da vodi Srbe, koji se nikoga ne boji, spominju se ustaše i Turci koje treba pobiti.” rekao je ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić.

Mnogi su pjesmu koja je svirala u autu ubice, zbog spominjanja Radovana Karadžića, povezali sa skorim datumom izricanja presude tom haškom optuženiku. Ubica u manifestu spominje i učešće SAD i NATO-a u događajima na Kosovu i optužuje za borbu na strani muslimana i ubijanje kršćana te da se to ne smije ponoviti.

“Srbija nema nikakve veze s tim, mi ne tražimo da iko sveti srpsku žrtvu u svetu, osuđujemo takav način zloupotrebe, to šteti ugledu srbije i interesima i uhiti ćemo svakoga za koga posumnjamo da ima neke terorističke ideje.”, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Čini se dubljih poveznica s regijom osim korištenja četničkih elemenata, za sada nema.

Izjave poređenja sa Srebrenicom i genocidom osudio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak:

“Izjava ambasadora Mirze Hajrića kojom teroristički napad na Novom Zelandu povezuje sa zločinom u Srebrenici i sa BiH je degutantna i usmjerena protiv suživota u BiH, što se vidi i iz antisrpske histerije koju je izjava proizvela u dijelu sarajevskih medija.”

Većina dužnosnika ipak naglašavala važnost zajedničke borbe protiv terorizma.

“Dijalog je najvažniji.”, istakao je Mladen Ivanić.

“Cijela međunarodna zajednica se mora uhvatiti u koštac borbe protiv terorizma očekujem da se precizno utvrde osobe koje su to izvršile što se zapravo dogodilo i što stoji iza toga.” rekao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Osuda stiže i iz Hrvatske, premijer je temu dva puta komentirao, a o svemu se oglasio i na twitteru. Izraze saučešća uputio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad