Pročitajte 13 zaključaka nakon sjednice Predsjedništva SDA

Vijesti 15. mar 201919:13 > 19:17
N1

Stranka demokratske akcije danas je održala sjednicu Predsjedništva, nakon čega su saopćili zaključke.

Doneseno je 13 zaključaka koje možete pročitati u nastavku teksta:

1. SDA pozdravlja kompletiranje odgovora na Upitnik Evropske komisije. Očekujemo da BiH do novembra ove godine dobije kandidatski status s obzirom da su predajom odgovora na Upitnik ispunjeni svi zvanični zahtjevi EU.

2. SDA pozdravlja odluku Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH kojom se odobrava zaključivanje Sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji Zapadnog Balkana.

3. SDA podržava početak izgradnje tunela Hranjen, u sklopu realizacije izgradnje brze ceste Sarajevo-Goražde. Ovaj projekat od izuzetne je važnosti za dalji ekonomski i društveni razvoj Goražda, Bosansko-podrinjskog kantona i istočne Bosne.

4. SDA pozdravlja Odluku Parlamenta Federacije BiH o zatvaranju finansijske konstrukcije za izgradnju Bloka 7-450 MW Termoelektrane Tuzla. Izgradnja Bloka 7 neophodna je zbog osiguranja stabilnosti energetskog sistema BiH. Osim ekonomskog, ovaj projekat ima i veliki ekološki značaj, jer će se njegovom realizacijom u značajnoj mjeri smanjiti zagađenje zraka u Tuzli.

5. SDA podržava rad federalnog Ministarstva za pitanja boraca i invalida i predstavnika koordinacije boraca na izradi prijedloga Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica. Zakon treba biti realan, provodiv i finansijski održiv bez daljih opterećenja za privredu.

6. SDA zahtijeva da Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti poduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu.

Tražimo pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, koje predstavlja stalnu prijetnju miru i stabilnosti.

Postrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno je uznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS, a naročito u Višegradu u kojem su u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na BiH u periodu 92-95. nad Bošnjacima počinjeni masovni ratni zločini.

Razočarani smo odnosom većine parlamentaraca u Domu naroda BiH koji su odbili čak i da raspravljaju o osudi četničkog okupljanja u Višegradu.

7. SDA osuđuje napad na povratnika Azrina Hodžića u Prijedoru. Pozivamo nadležne organe entiteta RS da hitno procesuiraju i sankcioniraju počinioca ovog napada. Vlasti entiteta RS moraju poduzetu konkretne mjere koje će doprinijeti suzbijanju nacionalne mržnje, a prije svega spriječiti napade na povratnike i njihovu imovinu.

8. Zastrašujući teroristički napad na džamije u Novom Zelandu, u kojem je ubijeno i ranjeno više desetina nedužnih ljudi, pokazuje monstruoznu i zločinačku prirodu ideologije nasilog ekstremizma i radikalizma. Saosjećajući sa žrtvama i najoštrije osuđujući ovaj teroristički čin, izražavamo posebnu zabrinutost činjenicom da je ovaj teroristički akt bio, pored ostalog, inspirisan četničkom ideologijom i ličnošću ratnog zločinca Radovana Karadžića.

9. Zaprepašteni smo informacijama iznesenim od strane ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o podmetanju dokaza koje je navodno organizovao konzul Republike Hrvatske Ivan Bandić s ciljem kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u Bosni i Hercegovini.

Najoštrije osuđujući ove aktivnosti, SDA traži od od pravosudnih institucija i policijskih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti po ovom pitanju. Također, pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi demarš Vladi Republike Hrvatske i zatraži zvaničan stav te zemlje o pitanju protuzakonitih aktivnosti njenog konzula u Tuzli.

10. Predsjedništvo SDA daje punu podršku i cijeni napore pregovaračkog tima SDA. Potrebno je što prije formirati vlast i posvetiti se predanom radu na provođenju reformi. Pozivamo političke aktere da vlastite stavove i zahtjeve odrede unutar realnih okvira i izbornih rezultata.

11. Predsjedništvo SDA smatra da je potrebno što prije okončati proces pregovaranja imajući u vidu rokove koji su propisani zakonom. Tražimo od pregovaračkog tima SDA da sve pregovore završi do 24.marta, kako bi naredna sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj trebaju biti donesene konačne odluke o koalicijama, bila održana 25.marta.

12. Pregovore za državni nivo vlasti potrebno je nastaviti na nivou delegacija. U delegaciju SDA uključiti članove Kolegija Stranke koji su u aktuelnom sazivu Vijeća ministara BiH. SDA i partnerske stranke trebaju preuzeti tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda Ostalih u Vijeću ministara. Redoslijed u prioritetu izbora ministarstava za SDA je Ministarstvo finansija, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova. Pitanje aktivacije MAP-a kroz usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana tretirati kao tehničko pitanje koje treba rješavati na nivou nadležnog ministarstva , jer su svi potrebni zakoni, strategije i odluke ranije usvojene.

13. U pregovore koji se odnose na federalni nivo vlasti uključiti članove Kolegija SDA koji su aktuelnom sazivu Vlade FBiH. Učešće u budućem sazivu Vlade F BiH treba biti u skladu sa učešćem koalicionih partnera u Parlamentu FBiH. Osnovni problem koji treba biti riješen prije formiranja nove Vlade je praksa preglasavanja.aroda birati na području cijele BiH, saopćeno je iz SDA nakon sjednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad