Protest selefijskog pokreta na otvorenju festivala Merlinka u Tuzli

Vijesti 15. mar 201920:24 > 20:34
N1

Međunarodni festival queer filma i umjetnosti večeras je počeo u Tuzli. Otvorenju je prethodio protest pripadnika tzv. selefijskog pokreta.

Festival je otvoren uz mjere obezbjeđenja od strane zaštitara te pripadnika MUP-a TK koji su obezbjeđivali atelje Ismet Mujezinović i okolno područje.

Ispred ateljea Ismet Mujezinović okupila se i manja grupa pripadnika selefijskog pokreta koji su došli kako bi javno iskazali nezadovoljstvo zbog festivala “Merlinka” koji se održava petu godinu zaredom u Tuzli.

“Mi propagiramo različitost, slobodu i ravnopravnost. Ali treba znati da je zakonski kažnjivo sve što iz slobode govora prelazi u govor mržnje. Bilo kakav pritisak na naše javno okupljanje i poziv na nasilje nije dopustiv. Očekujemo da nadležne institucije procesuiraju počinitelje ovih nedjela i da budno prate situaciju jer je to njihova obaveza“, rekla je Dajana Bakić, iz Tuzlanskog otvorenog centra”, kazala je Dajana Bakić iz Tuzlanskog otvorenog centra.

Podsjetimo, prethodnih godina osim negodovanja putem društvenih mreža nije bilo okupljanja u znak protesta zbog “Merlinke”, piše Tuzlanski.ba.

Protest je trajao blizu 15 minuta, a na zahtjev službenika MUP-a TK okupljeni su se u miru razišli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad