Zabranjeno okupljanje građana u Banjaluci

Vijesti 16. mar 201912:52 > 12:55
N1

Policijska uprava Banjaluka donijela je rješenje o zabrani javnog okupljanja 18. marta koje su prijavili aktivisti grupe "Pravda za Davida".

Iz “Pravde za Davida” su u prijavi tražili da im se odobri skup 18. marta na Trgu Krajine, u periodu od 18 do 20 sati. Policija je u obrazloženju navela da, s obzirom na događaj od 30. decembra prošle godine koji je “eskalirao narušavanjem javnog reda i mira, činjenjem više krivičnih djela te uništavanjem imovine, postoji bojazan da bi se ista situacija mogla ponoviti” te zbog toga neće dozvoliti održavanje tog okupljanja.

Kako Fena saznaje, kao alternativa je ponuđen prostor Parka “Mladen Stojanović”, ali su organizatori to odbili.

Nakon okupljanja i šetnje ulicama Banjaluke 30. decembra 2018.godine, skupovi članova grupe “Pravda za Davida” su zabranjeni zbog, kako je tada saopćeno, učestalog narušavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih djela, sprečavanja normalnog odvijanja saobraćaja te nepoštovanja Zakona o javnom okupljanju RS-a.

David Dragičević je nestao 18. marta prošle godine u Banjaluci, a njegovo beživotno tijelo je pronađeno 24. marta u koritu rijeke Vrbas. Njegovi posmrtni ostaci su 12. marta ove godine ekshumirani i po zahtjevu roditelja te prevezeni i ponovo sahranjeni u Austriji.

Iz grupe “Pravda za Davida” su naveli da i dalje nastavljaju tražiti odgovor na pitanje ko je ubio tog mladića.

U narednom periodu planirali su, kako je saopćeno, obilježavanje nekoliko datuma – dan Davidovog nestanaka 18. mart, dan njegovog pronalaska 24. mart, kao i početak formiranja grupe “Pravda za Davida”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad