Terorista Brenton Tarrant početkom 2017. ušao u BiH

Vijesti 16. mar 201917:09 > 17:17
N1

Granična policija BiH potvrdila je za N1 da je terorista iz Novog Zelanda, Brenton Tarrant boravio u Bosni i Hercegovini. On je 2.1.2017. godine na teritoriju BiH ušao na Graničnom prelazu Zupci kod Trebinja.

Trenutno nema informacija o tome koliko dugo je Brenton Tarrant boravio u BiH, međutim prema hrvatskoj policiji, on je u Hrvatsku ušao 4. januara, nakon posjete Srbiji i Bosni i Hercegovini.

U Hrvatskoj je ostao dvije sedmice. Zašto je Tarrant dolazio u regiju, što je ranije potvrdio hrvatski MUP, ali i obavještajne službe drugih država, nije poznato.

Posjetio je i druge evropske zemlje, a svoje putovanje opisao je u manifestu koji je objavio i u kojemu kaže da je tokom tog putovanja shvatio da je bijela civilizacija ugrožena zbog migranata i terorističkih napada u Evropi.

Podsjetimo, Tarrant je optužen da je ubio najmanje 49 ljudi i ranio još desetak u dvije džamije u novozelandskom Christchurchu, objavio je i videosnimku napada u kojem se čuje srpska nacionalistička pjesma iz 90-ih godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad