Podjele u SDP-u, zakazani izbori za predsjednika stranke

N1

I dalje traju podjele u redovima socijaldemokratske partije u BiH. Današnje zasjedanje Glavnog odbora stranke obilježilo je napuštanje sjednice nekoliko članova , ali i isključenje Damira Nikšića iz stranke. SDP u Tuzli neće ipak ići u pregovore sa SDA, kako su predlagali pojedini članovi. Umjesto toga bit će upućena inicijativa prema DF-u, Našoj Stranci, SBIH-u, te SBB-u, za eventualno formiranje većine. Novog predsjednika SDP-a će birati u maju, dok je za 8. juni zakazan partijski kongres.

Iako su SDP-ovci iz Tuzlanskog kantona tražili da im se odriješe ruke, da počnu pregovore o formiranju vlasti i sa SDA, usvojen je stav Predsjedništva stranke da pregovora s nacionalnim strankama neće biti.

“Nije bilo rasprave, samo smo iznijeli referate, predsjednik Nikšić i ja, glasalo se o tim zaključcima i dogodilo se to da smo iz TK preglasani. Dogodilo se to da smo mi u TK imali jedinstven stav, ali na žalost ovdje nismo imali dovoljan broj ruku, preglasani smo od članova Glavnog odbora”, kazao je Enver Bijedić, SDP BiH iz TK.

Većina sa 58 glasova za, 14 protiv i sedam uzdržanih je odlučila da SDP u TK treba pregovarati sa Našom Strankom, DF, Strankom za BiH, te SBB-om koji je ranije bio stava da u vlast sa ovim strankama ne želi.

“Radimo na tome, razgovarali smo, postoji izvjesna mogućnost da se to uradi i to na principima koje SDP cijelo vrijeme zagovara, da napravimo vast bez nacionalnih stranaka. DF, Naša Stranka, SBIH, SBB imaju zajedno 19 zastupnika što je sasvim dovoljno da se formira vlada u TK”, kazao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

Dio članova GO izrazio je nezadovoljstvo ovakvom odlukom. Pa su napustili zasjedanje, ističući da se o odluci trebalo raspravljati. Negodovali su i zbog činjenice što se na dnevnom redu našao i materijal za Kongres SDP-a koji bi se trebao održati u junu.

“Zamislite vi da dobijete naveče-sinoć u materijalima nije bilo ovoga uopšte. Kao da se organizuje neka korida u Čevljanovićima, pa dobijete na sjednici Glavnog odbora neke materijale za Kongres. To je ujdurma rukovodstva i nažalost SDP je izgubio prefiks demokratski”, mišljenja je Emir Zlatar, član GO SDP BiH.

Većina je na koncu odlučila da će se sedmi kongres SDP-a održati 8. juna. Donesena je i odluka o isključenju Damira Nikšića iz ove stranke, zbog incidenta kojeg je izazvao na zasjedanju glavnog odbora u februaru ove godine.

“Ja nisam pristupio SDP-u BiH zato što podržavam njegovo predsjedništvo i mnoge članove Glavnog odbora, već upravo suprotno, radi toga što sam bio uvjerenja da se ova stranka mora reformisati od samog vrha”, istakao je Damir Nikšić, bivši član SDP BiH.

Da li će uslijediti promjena u samom vrhu stranke biće poznato krajem maja. 25. maj odabran je za dan raspisivanja izbora za predsjednika stranke. Sami izbori u SDP-u trebali bi biti održani dan kasnije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad