Lucky Market: Mjesto gdje umjetnici pokušavaju nešto i zaraditi

Vijesti 17. mar 201917:24 > 17:28
N1

Asocijacija kreativaca organizirala je Lucky Market, na kojem izlagačice iz cijele BiH imaju priliku da predstave svoje radove. Iako svoje radove izrađuju iz ljubavi, kažu kako se u BiH ne može živjeti od ovog posla.

Lejla Ferhatović završila je fakultet Političkih nauka u Sarajevu, i kako kaže jedna je od mnogih mladih, koji u svojoj struci ne mogu naći posao. No, dok ne nađe posao, ona je našla hobi.

“Bavim se izradom nakita od prirodnog poludragog kamenja i to mi je veoma drag hobi, ali se nadam da će uskoro biti i posao pošto u svojoj struci ne mogu da pronađem”, kazala je Ferhatović.

Na Lucky Marketu možete pronaći unikatne predmete od drveta, nakit, haljine sa ručno oslikanim motivima, torbe, pletiva ali i proizvode od meda. Sve to je djelo izlagača iz cijele BiH, kojima je hobi prerastao u ljubav a nekima je i terapija.

“Ovo mi je velika ljubav i hobi. Bavim se izradom rukotvorina, inspiracija su mi moja unučad a ujedno mi je i terapija, jer ovo pomaže kod mnogih oboljenja, kao što je depresija”, kazala je Alma Tahmiščija, izlagačica iz Zenice.

“Nastojim da sam drugačija od ostalih i vidim da su jako dobre reakcije. Što se tiče suvenira najčešće radim cvijetne motive ali su veoma zastupljeni motivi iz Sarajeva ali i ostalih naših gradova, koje turisti ali i domaće stanovništvo vrlo rado kupuje”, ispričala je Samija Grabovac, izlagačica iz Jablanice.

Iako mnoge od njih nemaju mnogo prilika da predstave svoje radove, vrlo rado učestvuju na raznim sajmovima i marketima, poput ovoga. Kažu da su zadovoljne ali da se od ovoga ne može živjeti.

“S obzirom da još uvjek nemam svoju radnju, učestvujem po bazarima i mogu reći da sam zadovoljna, ljudi prilaze, kupe, neko donese nešto da se popravi”, kazala je Ferhatović.

“Ja sam mišljenja tog, ko kod nešto prihvati i voli da se može raditi, a zaraditi, jako je slabo cijenjen ručni rad kod nas u Bosni”, dodala je Tahmiščija.

“Kako sam mladi pčelar jesam zadovoljna, trudim se da imam kvalitet, moji su kupci zadovoljni”, kazala je Dika Maslan, izlagačica iz Goražda.

“Nije da se ne cijeni nego je slaba kupovna moć. Ljudima se puno dopada a obzirom na stanje u našoj državi nisam nezadovoljna ali nije nešto o čega bi se moglo živjeti”, dodala je Grabovac.

Lucky Market u UNITIC-u u Sarajevu možete posjetiti od 18. do 22. marta, te pronaći za sebe unikatno izrađene predmete kreativnih umjetnika iz BiH, koji kroz ljubav prema svojim hobijima pokušavaju nešto i zaraditi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad