Pregovori o resorima: I HDZ i SDA žele finansije u Vijeću ministara

Vijesti 17. mar 201918:21 > 18:24
N1

Kako će izgledati budući saziv Vijeća ministara BiH, u ovom trenutku postoje želje, no pregovori o resorima još uvijek nisu otpočeli, što je potvrdio i predsjednik SNSD-a Miilorad Dodik.

“Ne možemo sada da govorimo o tome jer se nije završila ni raspodjela resora u samom Savjetu ministara. Neozbiljno je govoriti o imenima”, rekao je Dodik.

No želje su se našle u javnosti, HDZ BiH, čiji je predsjednik potvrdio je da će stranke HNS-a u pregovorima na državnoj razini inzistirati na ministarstvima finansija i vanjskih poslova, a da bi im mogao pripasti i resor pravde.

“Tu smo fleksibilni, a ova prva dva spomenuta ministarstva su nešto drugo. Zbog naše slabe pozicije, primarno u Predsjedništvu BiH i volje bošnjačkog naroda da bira dva člana Predsjedništva, moramo zadržati poziciju ministra vanjskih poslova koja nam omogućava, koliko-toliko, da sudjelujemo u vanjskoj politici BiH”, kazao je Dragan Čović.

Dan kasnije u javnost će izaći i Bakir Izetbegović, lider SDA naglasivši kako je redoslijed u prioritetu izbora ministarstava za ovu stranku, Ministarstvo finansija, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova.

“Već predugo HDZ drži tu vertikalu finansija, vrijeme je i da i mi malo pomognemo. Milsim da će doći do toga da Dragan Čović i HDZ preuzmu Ministarstvo vanjskih poslova, mi Ministarstvo finansija BiH”, kazao je Izetbegović.

Radi podsjećanja, na poziciji ministra finansija BiH nikada nije bila SDA, no zato jeste HDZ u tri mandata.

N1

Kada je u pitanju Ministarstvo vanjskih poslova, tamo, nakon Jadranka Prlića nije bilo ministara iz reda HDZ BiH.

N1

U Ministarstvu odbrane koje je također prioritet za SDA najviše mandata imala je upravo ova stranka, dok je u Ministarstvu pravde nikada nije bilo.

N1

U posljednja tri mandata Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa vodili su ministri iz reda srpskog naroda koji će vjerovatno ovaj resor ponovo dobiti.

N1

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice uglavnom su vodili Bošnjaci, dok su se u Ministarstvu prometa i komunikacija smjenjivale danas opozicione partije.  U Ministarstvu sigurnosti smjenjivali su se i SDA, SBB, SDS, HDZ.

N1

U Ministarstvu civilnih poslova, Sredoje Nović imao je čak dva mandata.

N1

Osim Ministarstva finansija koje bi moglo biti sporno za HDZ, za SNSD je sporan broj resora na kojem inzistira SDA. U SNSD-u su ranije kazali kako bi pored pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara, namijenjene Zoranu Tegeltiji, Srbi trebali dobiti još tri resora, a po tri bi trebalo da pripadnu i bošnjačkim i hrvatskim predstavnicima, no u SDA su mišljenja kako trebaju preuzeti tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda Ostalih koja bi pripala budućim partnerima, moguće DF-u.

Ipak, sve sve će ovo pričekati zajedničku izjavu o budućem djelovanju, nakon koje slijede pregovori o resorima, a koja bi mogla biti usaglašena do kraja sedmice.

“I da ta jedna kratka izjava bude uistina kratka, da nema prepisivanja. Osnova treba biti ustav i zakon BiH koji se treba brže provoditi kroz Vijeće ministara BiH. I to je to”, kazao je predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović.

Kada je u pitanju federalna vlast, Dragan Čović je podvukao kako će njegovi partneri biti oni koji će ući u pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva, iz SDA su odgovorili kako prije svega treba riješiti aktuelnu praksu preglasavanja koju ova stranka neće tolerisati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad