Ahić za N1: Jedan fitness trener inspirisan zločinima počinjenim na Balkanu

Vijesti 18. mar 201908:55 > 09:06
N1

Breton Tarrant je tražio moderne uzore i u ovom regionu, u onima koji su izvršili pokolje nad muslimanima. Pokazalo se da bilo kakva negacija i relativizacija zločina nad muslimanima, na ovim prostorima, može biti vrlo opasna, zaključio je gostujući u Novom danu profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Jasmin Ahić.

U Novom danu govorimo o najsmrtonosnijem napadu u istoriji Novog Zelanda, koji je izveden u petak rano ujutro, po našem vremenu. O motivima kojima se vodio napadač, sljedbenicima opasnih ideologija, podizanju stepenu bezbjednosti širom svijeta pa tako i u BiH, razgovaramo sa Jasminom Ahićem profesorom na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Australski ekstremist Brenton Tarrant odlučio je da se sam brani na sudu. Kako javljaju mediji, neće se pozvati na neuračunljivost. Šta nam to govori?

Očigledno da je svjestan onog što je počinio. Ovo je monstrum, tako ga treba nazivati, a ne pomahnitali manijak jer nije bio neuračunljiv. Svrha je po njemu ostvarena i sada se treba ući u detaljnu analizu njegovih inspiracija. Najbitnije je istaći da je cijeli svijet osudio ovakav teroristički čin. Također, bitno je i istaći da je ovaj napad bio produkt islamofobije. Ovo je bio napad na muslimane. Tarrant je znao da će džamija biti puna.

Uzor mu je Breivik. Za razliku od norveškog teroriste Tarrant je ciljao samo muslimane?

Ovaj slučaj će se u narednom periodu još dosta analizirati, ali već se pokazuje kako borba protiv religijskog terorizma ne daje rezultate. Ovaj napad nema ni rasnog ni etničkog karaktera, cilj Tarranta je bio samo da su muslimani. On je tražio moderne uzore i u ovom regionu, u onima koji su izvršili pokolje nad muslimanima. Pokazalo se da bilo kakva negacija i relativizacija zločina nad muslimanima, na ovim prostorima, može biti vrlo opasna. Jedan fitness trener (Tarrant) našao je inspiraciju u zločinima koji su počinjeni na prostorima Balkana. Ideologije koje su zasnovane na islamofobiji proizvode ovakve ljude.

Tarrant je 2016. godine prošao teritorijom BiH i zemalja regiona. Jesmo li mi mogli biti meta?

Apsolutno. To je još jedan od velikih problema. Bio je inspirisan ovim prostorom. On je haškog osuđenika u svom manifestu postavio kao heroja. Taj manifest je pokazao apsolutno problem zemalja Zapadnog Balkana. Ne smiju se relativizirati zločini, genocid i ne smije postojati ni minimum tolerancije preme onima koji koketiraju sa zločinima. Sve ideologije koje promoviraju ubijanje drugog i drugačijeg apsolutno moraju biti pobjeđene.

Da li će se nakon Tarrantovog napada ovaj region naći pod nekom vrstom lupe?

BiH pogotovo, ali i Srbija i Hrvatska, bit će pod lupom. Jedan ekstremizam rađa drugi. Može se desiti da neko, ne dao Bog, potraži neku vrstu osvete. Mora se ozbiljno izanalizirati šta je to povezalo ovaj prostor sa Tarrantovim zločinima. Moramo biti svjesni da negiranje zločina, sudskih presuda… dovodi naše građene i naše društvo u veoma kritičnu situaciju da budu inspiracija ovakvim mostrumima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad