Hadžihafizbegović: Sebi ne bih oprostio da smo prekinuli predstavu

Vijesti 18. mar 201909:24 > 10:39
N1

Jedan od najboljih bh. glumaca svih vremena Emir Hadžihafizbegović u centru je pažnje ovih dana nakon fantastičnog uspjeha i premijere predstave "Sjećaš li se Doli Bel", ali i povrede zbog koje je morao otkazati reprizna izvođenja. O povredi i uspjehu premijere predstave govorio je Hadžihafizbegović.

Tokom igranja premijere predstave, glumac Emir Hadžihafizbegović se povrijedio no ipak odigrao predstavu do kraja. Kaže tema broj jedan je i dalje remek djelo “Sjećaš li se Doli Bel”.

“Ja jesam doživo tešku povredu, pukao mi je mišić u pola predstave. U međuvremenu je došla i Hitna pomoć, dobio sam dvije injekcije. Drama se jedna odvijala iza scene. Kokan Mladenović, reditelj je htio da prekine predstavu, a ja sam rekao nema govora, izdržaću.” rekao je Hadžihafizbegović.

To što je i pored teške povrede, predstavu odigrao do kraja pripisuje fenomenu zbog kojeg i ljudi u opasnosti urade fizički nemoguće stvari:

“To je neobjašnjiv fenomen. Fenomen preusmjerenja pažnje. Doktori su rekli da se sa takvom povredom ne može stati na nogu, ja sam nastavio da igram. To je taj fenomen preusmjerenja pažnje, jednostavno taj adrenalin glumački je takav. Ja sebi ne bih oprostio da smo prekinuli tu predstavu.”

Hadžihafizbegović je objasnio i kakva je razlika između filma i predstave “Sjećaš li se Doli Bel” za koju već kažu da je Dolly Bell nove generacije:

“Ta filmska ikona na velika vrata je vraćena u Sarajevo kroz teatarsku predstavu. Ono što je potpuno fascinantno da vi kao konzument nemate uopšte potrebu da pravite neki flešbek na film. Predstava je toliko svoja, toliko autohtona, toliko integralna. Predstavu je gledala i mlađa generacija koja nije pogledala film i potpuno su fascinirani. Mi u predstavi imamo 4, 5 scena koje u filmu uopšte ne postoje, dakle mi smo adaptirali roman. U predstavi nema pjesme “Na plavom morskom žalu” koja u ovom konceptu nije potrebna.”

Ovo je istorijska predstava, regionalno važna predstava. Mi smo pozvani na pet festivala odmah poslije predstave, kazao je.

“Mislim da je publika u Sarajevu, u BiH i regiji dobila jedno remek djelo. Sačekali smo reakciju publike i već po medijima se može pročitati opšti utisak da se zadnjih tridesetak godina tako značajna predstava nije pojavila.”

“Sjećaš li se Doli Bel” je predstava vrlo značajnog regionalnog karaktera a upravo umjetnost i kultura su često stavljane u funkciju izgradnje mira. Hadžihafizbegović kaže da koprodukcija i saradnja zemalja u regionu nije stala ni nakon sukoba 1996. godine.

“Kultura funkcionira besprijekorno, kad bi se kulturni radnici pitali za budućnost ovih prostora ne bi postojao nikakav razlog za konflikte. Kultura harmonizira odnose zadnjih 23 godine od prestanka sukoba ali politika to vješto opet rasturi. Svi pričaju o negativnim stvarima i dolazimo do toga da je zlo aktivno dobro pasivno.” rekao je glumac za N1.

Ovacije i pozitivni komentari publike koja je bila na premijeri predstave garant su njenog uspjeha u budućnosti.

“Nisam vjerovao ni kao upravnik ni kao glumac da će predstava do te mjere potresti publiku i da će do te mjere miksati suzu i smijeh, što je ovaj prostor uvijek i bio. Ovo je pobjeda sarajevske škole glume. Siguran sam da će ova predstava imati dug vijek trajanja i u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini i u regiji”, istakao je to glumac i upravnik Kamernog teatra.

Na pozornici Kamernog teatra 55 predstava “Sjećaš li se Doli Bel” naći će se već 26. marta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad