Dodik: Tri važna zadatka koje nam je predstavila EU

Vijesti 18. mar 201911:59 > 12:11
N1

Predstavljena su nam tri zadatka koja su važna. To su sljedeće tri stvari: Pitanje roaminga, pitanje certificiranja visokoškolskih ustanova, formiranje Savjeta ministara, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prilikom obraćanja medijima u vezi sa pitanjem formiranja vlasti u BiH.

Nama je jasno kroz sastanke u EU koje smo imali u Briselu i Sarajevu da oni iskazuju svoja očekivanja da to bude što prije moguće i rekli smo da će biti u toku marta, kada je Predsjedništvo tamo boravilo. Predstavljena su nam tri zadatka koja su važna. To su sljedeće tri stvari: Pitanje roaminga, pitanje certificiranja visokoškolskih ustanova, formiranje Savjeta ministara“, kazao je Dodik nakon sastanka sa Željkom Cvijanović i predstavnicima vlasti u RS.

Te dvije stvari oko roaminga i akreditacije smo završili, ostaje oko Savjeta ministara. Danas imamo sastanak u Sarajevu, mislim da imamo finalnu izjavu u vezi formiranja vlasti. Želim da naglasim da se na nivou BiH ne pravi nikakva koalicija, nego smo okupljeni u skladu sa Ustavnom. S naše strane, u ovom momentu, tekst te izjave je prihvatljiv i očekujemo da se ostali slože. Moguće je da u naredna dva-tri dana organizujemo sjednicu i izaberemo predsjedavajućeg“, dodao je Dodik.

“To nije dobro za Srbiju i njen status. Izabrano je pogrešno vrijeme da se šalje takva poruka iz Srbije. Bilo bi logično da se sve strane okupe oko pregovarača, a ono što treba da rješavaju na političkom planu da riješe izborima”, kazao je Dodik na pitanje o protestima u Srbiji.

Željka Cvijanović je kazala da je opredijeljenost vlasti u RS razvijanje saradnje sa svima, te da žele što prije doći do dogovora kada je riječ o Vijeću ministara BiH.

Kao što smo danas čuli od predsjednika NSRS krećemo se u sklopu onoga što je program rada Vlade i NSRS. Opredijeljeni smo da razvijamo saradnju sa svima. U okviru BiH želimo da što brže dođe do dogovora kada je riječ o formiranju Vijeća ministara. Sve u svemu, izražavam zadovoljstvo da konstatujem da smo realizovali glavno što smo predvidjeli. Uvijek na prvo mjesto stavljam stabilnost institucija. Ostajemo čvrsto opredijeljeni da zajedno radimo u narednom periodu“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/ iPad