Čović: Želimo svako ministarstvo od njih devet u Vijeću ministara

Vijesti 18. mar 201912:38 > 12:48
N1

Ja ću pomoći sad SDA; mi želimo svako ministarstvo od njih devet kojih su u Vijeću ministara pa ćemo vidjeti šta ćemo dobiti kroz pregovore, kazao je danas novinarima lider HDZ BiH Dragan Čović, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke.

“Tema koja je bila aktuelna je priprema sjednice HNS-a. Prethodna tačka je bila aktuelna politička situacija u BiH i pod tu točku smo raspravili pitanje uspostave vlasti na svim razinama. Donijeli smo sve nužne odluke za zasnivanje Sabora, tako da ćemo ići spremni na 13. sabor HDZ BiH”, kazao je Čović.

“Jedna od tema je bilo i sve što se dešavalo i u medijima BiH, da li se neke grupacije organiziraju u BiH i da li mogu narušiti sustav BiH. Ja sam informirao kolege da ćemo ovih dana nastaviti razgovore oko uspostave vlasti i formiranaj Vijeća ministara”, dodao je.

Kada je u pitanju formiranje vlasti, Čović je kazao da se čini da je dogovor blizu.

Nužnost je donijeti izjavu između predstavnika tri stranke koje sjede oko ovoga, siguran sam da ćemo u narednih dan-dva imati razgovor na tu temu. Čini mi se da nismo daleko od dogovora, ali ne bi bilo prvi put da nismo daleko, a da se ništa ne desi, pa evo uzdržat ću se od vremenske konotacije vezane za tu dinamiku“.

Koja ministarstva želi HDZ BiH, s obzirom da je iz SDA rečeno koja ministarstva oni žele?

Ja ću pomoći sad SDA; mi želimo svako ministarstvo od njih devet kojih su u Vijeću ministara pa ćemo vidjeti šta ćemo dobiti kroz pregovore. Obično je ovakva pozicija; prije pregovora svi mislimo da su značajna ministarstva gdje nemamo ministra, a beznačajna ona gdje imate svog ministra. Sve ostalo su poruke koje šaljemo putem medija da bi zagolicali pažnju i stvorili atmoferu, ali suština je da svima pripadaju po tri mjesta i siguran sam da će se naći mjesto i za predstavnika ostalih. Svi imamo želje, svi imamo taktike. Meni je bitno da se VM BiH što prije upostavi“, poručio je Čović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad