U BiH do sada ušlo 3800 migranata, vlasti tvrde da mogu upravljati situacijom

Vijesti 18. mar 201914:51 > 15:12
Anadolija

Na teritoriji Bosne i Hercegovine trenutno boravi 3 800 migranata, navodi se u saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH. Na današnjem sastanku operativnog štaba za pitanje migracija u BiH analizirana je trenutna situacija sa migrantima kao i mjere koje se poduzimaju na spriječavanju ilegalnih ulazaka, vlasti procjenjuju da mogu upravljati migrantskom krizom.

Ministar bezbjednosti BiH i predsjedavajući Štaba Dragan Mektić najavio je uvođenje novih pravila poput ograničavanja izlaska i kretanja migranata izvan prihvatnih centara u noćnim satima kao i to da će upravljanje svim centrima uskoro preuzeti Služba za poslove sa strancima u BiH.

Na sastanku je ukazano i na potrebu aktivnijeg uključivanja pravosuđa u procesuiranje i pritvaranje migranata koji su počinili krivična djela na teritoriji BiH.

U saopštenju se navodi i da je granična policija BiH uradila analizu potrebnih dodatnih policijskih službenika kako bi bolje kontrolisali istočnu granicu te na taj način spriječili ulazak ilegalnih migranata.

Ranije je najavljeno kako će uskoro na istočne granice biti poslano dodatnih 100 policajaca iz MUP-a Republike Srpske, a u toku su pregovori i o raspoređivanju između 100 i 150 policajaca koje je, kao pomoć kolegama u BiH, spremna poslati Mađarska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad