N1 u Utrechtu: Osumnjičeni za napad ranije osuđivan, još traje uviđaj

Vijesti 18. mar 201917:25 > 17:31
N1

Tri osobe su poginule, a devet je povrijeđeno u napadu koji se dogodio jutros u holandskom gradu Utrechtu. Gokman Tanis, 37-godišnjak porijeklom iz Turske, osumnjičen je za ovaj napad, za koji još uvijek službeno nije saopćena kvalifikacija.

Reporter N1, Zvonko Komšić nalazi se na mjestu dešavanja – gdje još uvijek traje uviđaj. Javlja da se na mjestu gdje se napad dogodio još uvijek nalazi mnogo policije, kola Hitne pomoći. Potraga za osumnjičenim i dalje traje.

VEZANE VIJESTI

Tanis je inače državljanin Turske koji je od ranije poznat policiji. Naime, on je ranije bio optužen i osuđen za silovanje, za što je odslužio kaznu zatvora, javlja reporter N1. 

Također, reporter N1 javlja da nije još uvijek saopšteno da li je on jedini napadač i ima li Tanis saučesnika. Podsjeća da je nivo sigurnosti u Holadniji podignut na razinu pet, a da su mjere sigurnosti podigle i okolne države.

Građani Utrechta su upozoreni da se ne kreću po gradu bez prijeke potrebe. Škole su zatvorene, međutim, Komšić javlja da određeni broj građana još uvijek nije svjestan tog upozorenja, kao ni toga da se u jutarnjim satima napad i dogodio.

Vlasti Holandije još uvijek službeno nisu dali kvalifkaciju napada, odnosno da li se radi o terorizmu ili ne.

Holandske vlasti podigle su maksimalno upozorenje na terorističku prijetnju u gradu, a vojna policija je uvela i maksimalne mjere sigurnosti na aerodromima i u blizini važnijih objekata u Holandiji.

Glasnogovornik policije Bernhard Jens saopćio je da još uvijek nema uhapšenih osoba, a da se pretpostavlja da je počinilac s mjesta napada pobjegao vozilom.

Njemačke vlasti su uvele maksimalne mjere sigurnosti na granici s Holandijom. Iz njemačke policije su saopštili da su uspostavili kontakt s holandskim kolegama i da imaju opis napadača.

Utrecht, četvrti po veličini holandski grad s oko 340.000 stanovnika, poznat je po svojim živopisnim kanalima i po brojnim studentima. Ubistva iz vatrenog oružja rijetkost su u Utrechtu, kao i u drugim holandskim gradovima.

Detaljnije u informativnim emisijama na N1 i u Dnevniku u 19.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad