Dr. Sporišević za N1: Vakcinisanjem štitimo kolektiv

Vijesti 18. mar 201918:24 > 18:26
N1

Prim. doc. dr. Lutvo Sporišević za N1 je govorio o širenju morbila, gdje je u Kantonu Sarajevo zabilježeno 113 slučajeva. Sporišević je kazao da su svi oboljeli - nevakcinisani, u dobi između dvije i pet godina. Sporišević je poručio da je imunizacija, vakcinacija, stoljetno iskustvo.

“U praksi je više od 100 godina, vakcina protiv morbila 50 godina. U bivšoj državi nismo imali ovakve slučajeve, a stopu imunizacije smo imali 100 posto. To je onemogućilo širenje bolesti”, izjavio je Sporišević.

Danas je stanje u BiH – alarmantno.

“Svjetska zdravstvena organizacija je BiH, FBiH proglasila zemljom endemske tranzicije 2015. godine. Imamo nisku stopu vakcinacije”, kazao je.

Morbili su akutna zarazna bolest koja se brzo širi.

“To je bolest koju su prije smatrali bezazlenom. Miješaju je sa varičelom. Morbili su smrtonosna bolest, gdje će dvije od 1.000 oboljelih umrijeti. Od ove bolesti mogu oboljeti svi”, kazao je.

“Svjetska zdravstvena organizacija navodi da su jedna od 10 stvari koje ugoržavaju zdravstveni sistem – antivakseri”, poručio je Sporišević za N1.

Upozorio je na važnost kolektivnog imuniteta.

“Kada se vakcinišemo, štitimo kolektiv. Ako je 95 posto vakcinisano – nećemo imati epidemiju. Tako štitimo i one koji nisu vakcinisani, malu djecu do jedne godine. Kolektivnim imunitetom štitimo populaciju. Štitimo one koji se ne mogu vakcinisati”, kazao je u Danu uživo na N1.

Protekle sedmice je u Sarajevu preminula beba od sedam mjeseci. Sporišević je kazao da se to desilo jer nema kolektivnog imuniteta.

Vakcine spašavaju život

“Da je procenat 95 posto vakcinisanih – ne bi umrla”, rekao je.

Pojasnio je da je u pedijatriji primarna zadaća prevencija. To se radi vakcinacijom i da su one spasile milione života.

“Vakcine su spasile toliko života, spasile su milione života. Ovih dana imamo previše posla, danas samo je 50 djece vakcinisano”, dodao je.

Uvažavanje na relaciji ljekar – roditelj je vrlo bitna, kazao je, i da je tu najbitnije da roditelji shvate naučne postavke. Sporišević je kazao da danas ima mnogo roditelja koji ne poštuju struku.

Kazao je da ne postoji niti jedna država na svijetu koja je ukinula vakcinaciju, te da je kvalitet vakcina u BiH isti kao i svuda u Evropi.

“Ljudi se boje nuspojava. Imamo brendirane vakcine. Uvijek smo imali kvalitetne vakcine. Vakcine su sada mnogo bolje nego ranije. Roditelji govore o nuspojavama, vakcina je lijek, a svaki lijek ima nuspojave. Stvara se imunitet tako”, pojasnio je.

Vakcine u BiH podliježu kontroli, licenci – a da u praksi još nije zabilježio slučaj da vakcina ne valja. Naveo je i slučaj da se djeca pojedinih uposlanika ambasada u BiH vakcinišu u Sarajevu, što je još jedan od dokaza kvalitete vakcina koje se daju ovdje.

Što se tiče povezanosti između autizma i MRP vakcine, Sporišević je kazao da shvata zabrinutost – ali da povezanosti između toga nema, što su potvrdile japanska i danska velika istraživanja.

“Ta studija koja je prije 20 godina povezala to je izbačena. Doktoru je oduzeta licenca. To je bio plagijat, sve je bilo izmišljeno. Autizam je sindrom, više je tu faktora. Da li su to geni, ishrana, sada se spominje i utjecaj zagađivača. Djeca koja imaju autizam se mogu vakcinisati. Svjetska zdravstvena organizacija je to priznala i mi to moramo uvažavati”, kazao je za N1.

Vakcinacija je zakonski obavezna, mada postoje zemlje gdje nije – ali u tim zemljama je visok stepen svijesti o važnosti vakcinacije. U zemljama koje su imale određene epidemije – vakcinacija je kasnije zakonom propisana.

Spomenuo je slučaj Saudijske Arabije, gdje je stopa vakcinisanosti 100 posto, dok se recimo u Njemačkoj dijete ne može upisati u obdanište ili u školu ako nije vakcinisano.

Pogledajte video kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad