Merjema Karavdić: Čim sam stekla diplomu pitali su me kada ćeš vani

Vijesti 19. mar 201909:34 > 12:22
N1

Ko će nas liječiti - pitanje je koje mlađe generacije svakodnevno postavljaju suočeni s informacijama o odlasku ljekara iz Bosne i Hercegovine. Merjema Karavdić, mlada ljekarka opšte prakse zaposlena u Centru za Srce u Opštoj bolnici Sarajevo, govori o motivaciji da ostane raditi u Bosni i Hercegovini, uprkos dva ispunjena kriterijuma da ode: ponudama u drugim zemljama i poznavanju njemačkog jezika.

“Diplomu doktora medicine stekla sam u junu, tako da mogu reći dosta sam brzo dobila posao kao ljekar u Bosni i Hercegovini. S druge strane, ja imam položen C1 nivo njemačkog jezika i već sam kao student dolazila u kontakt sa nekim bolnicama u Evropi, a i po završetku studija sam stupila u kontakt s evropskim centrima gdje sam bila iznenađena spremnošću evropskih klinika da prihvate nas kao ljekare bez dana radnog iskustva da radimo kod njih.” , rekla je Merjema Karavdić, mlada doktorica opšte prakse u BiH.

Zadovoljna je životom u BiH.

“Sretna sam što imam priliku da ostanem u BiH, ali se nadam da ću biti u mogućnosti da tokom svog rada u BiH idem na edukacije u druge centre i tako skupljam znanje koje ću moći da koristim u BiH” , dodala je Karavdić.

Donijeti odluku da ostaneš da živiš u svojoj zemlji u BiH je postalo teško, mlada doktorica medicine kaže da postoji začarani krug pesimizma koji samo dolijeva ulje na vatru već teškoj situaciji.

“Čim sam stekla svoju diplomu, nažalost glavna pitanja koja su me poznanici pitali je: završila si fakultet, učiš li jezik? Kad ćeš vani?”, istakla je Merjema za N1.

Vjeruje da značajan broj kolega i studenata medicine ipak planira ostati u BiH, ali da ima i onih koji planiraju otići u neku drugu zemlju:

U prvoj, drugoj godini fakulteta studenti već upisuju kurseve stranog jezika zemalja u koje planiraju ići – ne sa razlogom da budu poliglote, nego da bi čim steknu diplomu doktora medicine otišli u drugu zemlju raditi.”

Prema njenim riječima, mladi u BiH se odlučuju otići odavde zbog finansijskih problema, nemogućnosti pronalaženja posla i nemogućnosti usavršavanja u poslu što je Merjemi posebno bitno:

“Jako je poražavajuće i loše kad nakon tako teškog studija uz tako težak i odgovoran posao vi u njemu ne možete da napredujete. Ja sam imala sreće da sam procijenila da imam mogućnost učenja i napredovanja u Centru u kom radim i to je velikim dijelom nešto što me drži ovdje.”

Merjema ističe da u zdravstvenom sistemu neće biti progresa ukoliko se naši ljekati ne uključe u kontinuirane edukacije u drugim dijelovima BiH ali i u edukacije razvijenih centara u svijetu. No kako kaže osjeća da zajedno možemo nešto popraviti i u državi i u zdravstvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad