Komšić: Ne smijemo i nećemo dozvoliti destabilizaciju države Bosne i Hercegovine

Vijesti 19. mar 201913:13 > 13:14
AFP

Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatraženo je od Ministarstva sigurnosti BiH da u roku od tri dana Predsjedništvu BiH dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti, a o aktivnostima SOA-e Hrvatske i generalnog konzula Hrvatske u BiH.

“Nakon što dobijemo potpunu informaciju uslijediti će daljnji koraci u pravcu rješavanja ovog problema. Razumijem zabrinutost javnosti u vezi sa eventualnim aktivnostima o kojima se govori proteklih dana, ali isto tako želim istaći da je u ovom trenutku potrebno vjerovati u institucije države. Ne smijemo i nećemo dozvoliti destabilizaciju države Bosne i Hercegovine”, poručuje član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Magazin Žurnal je prvi objavio da su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona.

Cilj je bio, piše Žurnal pozivajući se na dokumenta kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je ustvrdila je “BiH leglo terorizma“.

U međuvremenu se oglasio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je potvrdio informacije da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu BiH.

Mektić je ustvrdio kako su “hrvatski obavještajci” bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o hiljadama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

Magazin Žurnal danas je objavio svjedočenje pripadnika selefijskog pokreta inicijala H. Č. iz Zenice koji je, kako navodi ovaj portal, skoro četiri mjeseca sarađivao sa hrvatskim obavještajcima. Prema navodima, prilikom vrbovanja prijetili mu zabranom ulaska u Hrvatsku.

Ispovijest H. Č. možete pročitati na portalu Žurnal na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad.