Mostarski logoraši obilježavaju 25 godina od raspuštanja logora tzv. HR HB

Vijesti 19. mar 201914:12 > 14:12
Anadolija

Udruženje logoraša Mostar polaganjem vijenaca na šehitlucima i prigodnim programom danas obilježava 25. godišnjicu od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i početka zatvaranja logora tzv. HR HB.

Predsjednik Udruženja Emir Hajdarović, uz prisjećanje na torture u logorima, ističe da su logoraši i nakon 25 godina kategorija bez ikakvih prava.

“S ovih prostora veliki broj logoraša je netragom nestao, ni dan-danas im se ne zna za trag. Poprilično se na margine gurnula ta informacija da s prostora HNK trenutno ima 646 nestalih osoba, od toga 280 iz Mostara i još niko nije našao mjesto gdje su nestali, što je nužno staviti na program“, kazao je Hajdarević.

Kako ističe, ne može se šutjeti na nepravde koje se prema toj kategoriji ljudi dešavaju.

“Logoraši su jedna kategorija stradalnika rata koja nije riješena nijednim zakonom i nije riješena u zakonodavstvu BiH niti je prepoznata kao takva. Udruženje logoraša će ukazivati na taj problem. Tražimo da se donese zakon, ako ne na nivou BiH, onda na nivou Federacije BiH, jer je na nivou Republike Srpske već davno donesen zakon o žrtvama torture. Taj zakon je obavezan prilikom pregovora BiH za članstvo u EU-u. Nadamo se da će taj zakon ugledati svjetlo dana“, kazao je Hajdarević.

Hajdarević je naglasio kako su u Udruženju nezadovoljni izmještanjem u Hrvatsku na izdržavanje kazne zatvora Marka Radića, osuđenog u BiH na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Mostara, gdje mu je, kako tvrdi Hajdarević, kazna smanjena i pušten je na slobodu. Dodao je kako u Udruženju smatraju da bi Radića trebalo vratiti na izdržavanje kazne u BiH gdje mu je i suđeno.

Član Nadzornog odbora Udruženja logoraša Mostar Edin Batlak podsjetio je i da je Tužilaštvo HNK odbacilo krivičnu prijavu koju su podnijeli protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića u februaru prošle godine zbog “negiranja haške presude i izazivanja etničke netrpeljivosti”.

“U proteklih godinu dana mi smo tri puta vršili urgenciju prema Tužilaštvu i, vjerovatno, da nije bilo naših urgencija, do danas ne bismo dobili nikakvu informaciju. Prije pet dana zvanično smo dobili obavijest Tužilaštva HNK da se naređuje obustava daljnje istrage. To smo i očekivali i odmah kontaktirali naše pravne savjetnike koji su uzeli obavezu da se podnese prigovor, jer po zakonu imamo pravo na to“, kazao je Batlak.

Udruženje logoraša Mostara u povodu 25. godišnjice od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i “početka zatvaranja logora tzv. HR HB“ organizira danas u Mostaru i javnu tribinu “Mir i sloboda!?” u Centru za kulturu Mostar s početkom u 19 sati, a gosti tribine su Ivo Komšić, Miro Lazović i Šefkija Džiho, koji su svjedoci tog vremena i pregovora.

Također će se sutra u Udruženju logoraša u Mostaru organizirati zajedničko praćenje izricanja presude Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, a očekuju da će kazna biti doživotna, te da će biti osuđen, uz Srebrenicu, i za genocid u Prijedoru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad