KCUS traži da Opća bolnica preuzme još jedan dan u sedmici za hitne slučajeve

Vijesti 19. mar 201914:10 > 14:20
N1

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" odgovorili su na zastupničko pitanje zastupnika Vedrana Jakupovića, a vezano je za radno vrijeme Klinike za urgentnu medicinu KCUS-a i Odjeljenja za urgentnu medicinu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo napominju da oni nisu donijeli odluku da se pacijenti u urgentne centre raspoređuju na način da se dva dana u sedmici (ponedjeljak i petak) zbrinjavaju u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, a ostale dane u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Iz Opće bolnice su naveli da se od aprila 2016. godine ponedjeljkom i petkom vrše zbrinjavanje svih hitnih, urgentnih slučajeva na području Kantona Sarajevo.

“Ne postoji pisana uredba ili odluka koja reguliše rad Odjeljenja za uregnetnu medinicu naše Ustanove u navedene dane”, navode iz Opće bolnice.

U odgovoru iz KCUS-a, također navode da je “nejasno ko je to u ovom Kantonu odredio da je za usluge urgentne medicinske pomoći građanima KS odgovoran samo KCUS kao institucija tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite”.

“Tražimo da Opća bolnica, koja ima osam specijalista urgentne medicine, specijaliste interne medicine i opće hirurgije na nekoliko odsjeka, 300 bolničkih postelja, te samo dva dana u sedmici rada na pregledima i prijemima urgentnih pacijenata na nivou Kantona Sarajevo (znači, na mjesečnom nivou samo osam dana rada na pružanju urgentne medicinske pomoći za naše sugrađane), participira sa još jednim radnim danom u sedmici (srijeda) za pokrivanje urgentne službe”, navode iz KCUS-a.

Poručuju da od Ministarstva zdravstva KS i ministrice očekuju da se problem organizovanja pružanja urgentne medicinske pomoći u KS konačno riješi na adekvatan način.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad