Eggleston za N1: Veliki je interes za izricanje presude

Vijesti 19. mar 201916:55 > 17:15
N1

Glasnogovornica Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Helena Eggleston je u razgovoru za N1 kazala da za sutrašnje izricanje presude Radovanu Karadžiću vlada veliki interes javnosti, te da je akreditovano više od 250 predstavnika medija.

Povijesna presuda?

“Predmet koji se vodio pred Sudom je svakako važan iz nekoliko razloga. Radi se o cijelom trajanju rata u BiH od ‘92. do ‘95. godine, a time je i optuženi bio jedna od najviše rangiranih osoba u vodstvu bosanskih Srba u to vrijeme. Ja ne mogu spekulirati o ishodu same presude, ali iz ovih razloga bi je svakako nazvala važnom”, kazala je Egglestone.

Interes javnosti?

Veliki je interes za izricanje presude. Imamo više od 250 akreditiranih predstavnika medija, udruženja žrtava i diplomatskog kora. Od toga je nešto više od 100 predstavnika medija koji će moći pratiti izricanje presude uživo, bilo u javnoj galeriji Sudnice 1 ili drugim prostorijama. Osigurali smo i medijski centar blizu zgrade Mehanizma, tako da smo bili u mogućnosti primiti sve zaintereirane predstavnike medija koji žele pratiti izricanje presude“, kazala je za N1.

TV prijenos sa kašnjenjem od pola sata?

Emitiranje samog izricanja presude će ići sa odgodom od 30 minuta. Još jednom ću naglasiti da svi koji su akreditirani i koji će biti prisutni u zgradi Mehanizma će pratiti zricanje presude uživo. No, emitiranje same presude će biti sa odgodom Vijeće je smatralo primjerenim da uz svoje preporuke Izvještaja nezavisne istrage nakon smrti Slobodana Praljka za vrijeme izricanja žalbene presude u predmetu Prlić i drugi, a s obzirom da je ovo druga žalbena presuda Mehanizma u Hagu, smatralo se da je ta odluka primjerena“, poručila je Eggleston.

“Bio je niz preporuka koji je dat u izvještaju koje je Mehanizam već usvojio, a sada je usvojio preporuku o odgodi od 30 minuta u skladu sa izvještajem, a s obzirom da je ovo prva presuda u kojoj imamo optuženog koji će biti prisutan na izricanju”.

Eggleston je kazala da se radi o kompleksnom predmetu, te da je prvostupanjski dio trajao šest i pol godina.

Ovaj predmet je izuzetno kompleksan i često čujemo da se predmeti vode dugo pred našim sudom ili drugim međunarodnim sudovima, ali za kompleksne predmete je potrebno određeno vrijeme. Što se tiče samog predmeta Karadžić, prvostupanjski dio je trajao šest i pol godina. Ako se osvrnemo za žalbeni dio postupka, ja bih naglasila da su strane u postupku tražile produženje roka za podnošenje žalbenih podnesaka za 217 dana. Ako uzmemo to u obzir, žalbeni proces je vođen izuzetno efikasno jer je trajao manje od tri godine“.

Koliko je bilo svjedoka u cijelom procesu?

Statistika i brojka u ovom predmetu dosta govore o kompleksnosti predmeta i zašto predmeti moraju neminovno trajati neko vrijeme. Za vrijeme pretresnog dijela postupka skoro 600 svjedoka je svjedočilo, 450 njih je dalo iskaz pred Vijećem u sudnici. Imali smo 50 tisuća stranica transkripata, 11 tisuća dokaznih predmeta je zavedeno u sudski spis što čini 190 tisuća stranica dokumenata. Sve skupa je u ovaj predmet zavedeno 330 tisuća strana predmeta“.

Sudije koje donose pravosnažnu presudu?

“Nakon izuzeća troje sudaca u predmetu Mladić, Karadžić je u septembru prošle godine podnio zahtjev za izuzećem sudije Merona koji se nakon toga sam povukao sa tog mjesta i na njegovo mjesto je imenovan sudac Ivo Ross. Predsjedavajući sudac je sudac Van Jensen, tu su i sudija William Sekule, Jose de Prada, Graziella Santana i sudac Ivo Ross. Ovo će vijeće donijeti konačnu presudu Radovanu Karadžiću u srijedu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad.