Svjedočenja prijedorskih žrtava: Djeca ubijena bez ikakvog razloga, bez krivnje

Vijesti 19. mar 201917:28 > 17:31
N1

Jedan od gradova gdje su nad Bošnjacima i Hrvatima počinjeni zločini tokom posljednjeg rata je Prijedor. Sutra će se u ovom gradu sa velikom pažnjom pratiti presuda Radovanu Karadžiću. Prijedorčane najviše zanima da li će biti osuđen po tački optužnice koja ga tereti za genocid u ovom gradu.

Majke, sestre, supruge ubijenih i bivši logoraši u Kozarcu, nadomak Prijedora, sjećaju se strašne 1992. godine.

“Izbjegla sam. Bila u logoru u Trnopolju, pa izbjegli u Hrvatsku, pa kad se oslobodilo došli iz Hrvatske ovamo i eto”.

Je li Vam neko od rodbine poginuo?

“33 bližih, čovjek, svekar, djever, bratići”, navodi žrtva rata.

“Evo vidiš ovo. Ruka mi nije nikako dobra”.

Jeste li bili u logorima?

“U Keratermu sam bio”.

Koliko dugo?

“Četiri mjeseca i deset dana”, navodi Muhamed Klifnić, bivši logoraš iz Kozarca.

“U Omarskoj, na Manjači i u Batkoviću”, poručuje Mirsad Jaskić, bivši logoraš iz Kozarca.

Je li bio još neko od Vaše porodice u logorima?

“Bila su dva brata, oni se sada nalaze u Holandiji”.

Prije rata u Kozarcu je živjelo oko 20.000 stanovnika, 95 posto bošnjačke nacionalnosti. Za svega nekoliko dana u avgustu 92. većina je protjerana, a ubijeno je više od 1.200 Kozaračana.

“Evo vidite i sami da ima i stogodišnjaka i maloljetne djece koja su ubijena bez ikakvog razloga, bez ikakve krivnje”, kaže Emsuda Mujagić, Udruženje žena Srcem do mira.

Zarobljeni Kozarčani ubijani su i u logorima i na Korićanskim stijenama.

Spomenik u Kozarcu podignut je u znak sjećanja na 1.260 ubijenih Bošnjaka iz ovog mjesta, za tijelima njih 200 se još traga. kroz prijedorske logore prošlo je oko 30.000 Bošnjaka i Hrvata, a na teritoriji ovog grada ubijeno je 102 djece bošnjačke, hrvatske i troje srpske nacionalnosti.

Za zločine počinjene u Prijedoru tokom rata do sada je pravosnažno osuđeno više od 50 pripadnika bivše vojske i policije RS.
Presudu Radovanu Karadžiću koji je prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora i oslobođen optužbe za genocid u Prijedoru, Bošnjaci iz ovog grada kažu, pratiće sa velikom pažnjom.

“Ako se potvrdi bićemo iznenađeni u pozitivnom smislu, ako se ne potvrdi bićemo razočarani i biće to još jedan šamar žrtvama”, kaže Mujagić.

“Po meni postoji ta institucionalna odgovornost koja bi trebala da se gleda. ta ista policija je i dan danas, vojska je eto malo rasformirana, ali šta će ta presuda praktično donijeti. Bojimo se da neće biti osuđen za genocid, jer bi to puvuklo i sva druga pitanja kao što je opstojnost Republike Srpske”, poručuje Ermin Blažević iz UG “Optimisti 2004” Kozarac.

Ratne godine u Prijedoru su obilježili zloglasni logori. Trnopolje se pamti po potresnoj slici izgladnjelog logoraša Fikreta Alića, čovjeka sa žice. Keraterm po jednoj noći u kojoj je ubijeno preko 200 Bošnjaka. Logor Omarska, među posljednjim je zatvoren. Za sto dana kroz njega je prošlo 3.000 zarobljenika, ubijeno je njih 700. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad