Suljagić, Tromp i Blagovčanin gosti Novog dana

Vijesti 19. mar 201919:38 > 19:40
N1

U susret izricanja pravosnažne presude Radovanu Karadžiću, Novi dan podsjeća na sve važne detalje dosadašnjeg toka suđenja, donosi priče i ispovijesti žrtava, svjedoka. Naši reporteri su u Haagu, Srebrenici, Prijedoru i Sarajevu.

Donosimo očekivanja, analize stručnih gostiju, ispovijesti žrtava. Nevenka Tromp – bivša haška istražiteljica, Denis Džidić iz Balkanske istraživačke mreže samo su neki od naših gostiju u Hagu.

N1 i u Srebrenici, opštini za koju je Radovan Karadžić prvostepeno proglašen krivim za genocid. Jedan od onih koji je preživio streljački vod u Srebrenici je Nedžad Avdić. Nedžad se vratio u Srebrenicu 1997. godine, završio fakultet, osnovao porodicu i zaposlio se. Danas je doktor nauka kojem je Engleska dodijelila počasni doktorat iz oblasti filozofije.

U Prijedoru i još šest općina, prvostepenom presudom Karadžić je oslobođen optužbe za genocid. Hoće li drugostepenom presudom biti odlučeno drugačije, o očekivanjima i dešavanjima u Prijedoru od 92.-95. za Novi dan govori Edin Ramulić – Fondacija za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora.

Karadžić je optužen i za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem. U sarajevskoj vijećnici organizovano javno praćenje izricanja presude. Ekipa N1 ovog jutra pored spomenika ubijenoj djeci Sarajeva.

O zajedničkoj budućnosti nakon pravosnažnih presuda, priznavanju ili negiranju istih, pomirenju za Novi dan govori Emir Suljagić – čovjek koji kontinuirano piše i priča o svim zločinima koji su se desili u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Kroz naslovnice dnevnih novina analizirat ćemo i prokomentarisati kako Evropa i svijet gledaju na izricanje konačne presude Radovanu Karadžiću. Gost komentator je bloger, Slobodan Blagovčanin.

Vidimo se u 7h. Minela Jašar – Opardija je sa vama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad