Suljagić za N1 o presudi Karadžiću: Dojam je da Vijeće neće mijenjati pristup

Vijesti 20. mar 201908:14 > 08:38
N1

Emir Suljagić, profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, očekuje da će drugostepena presuda Radovanu Karadžiću slijediti prvostepenu presudu u smislu pravnog nalaza.

On kaže da bi bio iznenađen da se ”dogode dvije stvari” danas u Haagu.

‘Bio bih iznenađen da se dogode dvije stvari: da Žalbeno vijeće prihvati tačku optužnice koja se odnosi na genocid izvan Srebrenice i bio bih iznenađen da bude odbačen dio krivice za genocid u Srebrenici 1995. Presuda bi u smislu pravnog nalaza poprilično vjerno trebala slijediti prvostepenu presudu, to su moja očekivanja”, priča Suljagić za N1.

Prema njegovom mišljenju, u prvostepenoj presudi ustanovljeno je djelo genocida, ali ne i njegova namjera.

N1

‘Ko god je pažljivo pročitao presudu mogao je primijetiti jednu stvar. Ustanovljeno je djelo genocida, ali nije ustanovljena namjera. Meni to nije jasno, nisam pravnik i ne bih to mnogo da komentarišem. Druga stvar i sad je to zanimljivo, jeste da je prag za utvrđivanje namjere podignut tako visoko da čak ni čuvena Karađićeva izjava da će muslimani nestati – nije tako prihvaćena. Moj je dojam da je Sudsko vijeće pristupilo vrlo konzervativno i da Žalbeno vijeće neće mijenjati pristup”, priča Suljagić.

Zapitao se koja je kazna za gnusne događaje u Bosni i Hercegovini iz perioda od 1992. do 1995. godine.

”Dva su pitanja: prvo pitanje je koja je prava kazna za zločine u Bosni i Hercegovini. Koja je prava kazna za silovanje 13-godišnjeg dječaka? Drugo je pitanje šta je pravda ako kaznite organizatora lidera, a ostavite u životu njegovo djelo. Republika Srpska je životno djelo Radovana Karadžića. To nije marginalan lik. Međunarodna pravda i pravda generalno je za slabe. Jaki znaju da pravda počiva u snazi oružja. Ja bih bio presretan kad bi mi danas okrenuli novi list”, poručuje on..

”Zamislite da su saveznici 1945. godine ostavili nacistima jedan mali dio Njemačke. Zamislite kakva bi Njemačka bila danas. Ne bi nikad bila u stanju da se uspješno suoče s tim što je počinjeno u njeno ime”, naglašava on na kraju razgovora.

Pogledajte video kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad