U Memorijalnom centru Potočari očekuju doživotnu zatvorsku kaznu

Vijesti 20. mar 201913:58 > 14:01
Anadolija

U Memorijalnom centru Potočari okupljaju se preživjele žrtve genocida u Srebrenici gdje će pratiti izricanje drugostepene presude Radovanu Karadžiću. Saglasni su da Radovan Karadžić treba da bude osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, ali i da bude presuđen po svim tačkama optužnice.

Majka Saliha Osmanović iz mjesta Dobrak, koje se nalazi na rijeci Drini, na samoj granici sa Srbijom, kaže da očekuje da će Karadžić biti osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

“Doživotna zatvorska kazna. Iako ni to nije utjeha, jer nama naše voljene niko ne može vratiti”, kaže Saliha.

Nedžad Avdić je preživio kao 17-godišnjak streljanje u julu 1995. godine, a od presude Karadžiću u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu kaže kako očekuje da bude osuđen za svih sedam opština u BiH i za genocid u Srebrenici.

“Da bude osuđen za sve tačke po kojima je optužen na doživotnu zatvorsku kaznu. Ukoliko ne bude tako, to će biti poruka da pravde nema, te da se zločin isplati”, rekao je Avdić.

Anadolija

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas će u Hagu izreći presudu po žalbi u predmetu protiv Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske i predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) te ratnog lidera bosanskih Srba.

Drugostepena presuda Karadžiću će biti izrečena tri godine nakon prvostepene kojom je osuđen na 40 godina zatvora.

Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je 24. marta 2016. godine proglasilo Karadžića krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine i za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje), terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Oslobođen je krivice po optužbi za genocid u drugim opštinama u BiH tokom 1992. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad