Predstavnici žrtava i brojni građani u Vijećnici prate presudu Karadžiću

Vijesti 20. mar 201914:14 > 14:17
Anadolija

Predstavnici bivših logoraša i civilnih žrtava rata, studenti sa brojnih fakulteta u Sarajevu i mnogobrojni građani okupljaju se u sarajevskoj Vijećnici gdje će pratiti izricanje presude Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove protiv Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsjednika RS-a i SDS-a, javlja Anadolija.

Javno praćenje organizovano je u auli Vjećnice gdje je prošle godine otvoren Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas će u Haagu izreći presude po žalbi u predmetu protiv Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske i predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) te ratnog lidera bosanskih Srba.

Radovan Karadžić se tereti po dvije tačke za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti i po četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Prvostepenom presudom utvrđeno je da je Karadžić počinio zločine putem učešća u četiri udružena zločinačka poduhvata i to u udruženi zločinački poduhvat s ciljem da se bosanski Muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u Bosni i Hercegovini na koja su bosanski Srbi polagali pravo, i to činjenjem zločina u opštinama širom BiH, te u udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bio širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja civilnog stanovništva.

Isto se odnosi na njegovo učešće u udruženi zločinački poduhvat sa zajedničkim ciljem da se pripadnici UN-a uzmu za taoce kako bi se NATO prisilio da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba i u udruženi zločinački poduhvat eliminisanja bosanskih Muslimana iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Pretresno vijeće je Karadžiću u martu 2016. izreklo kaznu od 40 godina zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad