Reakcija Radovana Karadžića kad je čuo presudu

Vijesti 20. mar 201915:05 > 15:11
AFP

Mehanizam za međunarodne krivične sudove danas je izrekao pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH u periodu između 1992. i 1995. godine te ga osudio na doživotni zatvor. Reporter N1 televizije Zvonko Komšić javlja da je Karadžić presudu dočekao - mirno.

Kako javlja reporter N1 televizije, Karadžić u sudnici se pojavio u pratnji dva policajca. Sjedio je mirno i na kraju je skinuo dioptrijske naočare u onom trenutku kad ga je Sudsko vijeće progasilo krivim.

Ono što smo imali priliku čuti kada je izrečena presuda, krenuo je aplauz na galeriji od predstavnika porodica žrtava. Međusobno su se ohrabrivali i po svemu sudeći su zadovoljni. Kratko se osvrnuo pogledom prema galeriji, kimnuo glavom i sve ostalo vrijeme je sjedio mirno. Na kraju je skinuo dioptrijske naočare s kojima se pojavio prilikom izricanja presude“, javio je reporter N1 Zvonko Komšić.

Sudija Joensen nije čitao čitavu presudu. U uvodnom dijelu, sudija Joensen je naveo koje je funkcije Karadžić imao tokom rata, i dao presjek postupka do sada, kada je donesena prvostepena presuda, javio je BIRN.

Podsjećamo sredinom 1990., nakon osnivanja Srpske demokratske stranke (SDS), Karadžić je izabran za predsjednika te stranke. Prema medijskim napisima iz tog razdoblja, metode njegovog političkog djelovanja najbolje opisuju zlokobne prijetnje, izrečene u Skupštini RBiH 14. oktobra 1991. godine, kada je najavio šta čeka građane BiH, ukoliko zatraže suverenost i nezavisnost BiH.

Ovo nije dobro što vi radite. Ovaj put na koji vi želite da izvedete BiH jeste ista ona autostrada pakla i stradanja kojim su pošli Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete Bosnu i Hercegovinu odvesti u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak. Jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje..”, poručio je onda Karadžić.

Nakon referenduma o nezavisnosti BiH, 29. februara i 1. marta 1992. uslijedila je agresija na zemlju tokom koje je Karadžić ostao na funkciji predsjednika tadašnje RS i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga.

Poslije masovnih zločina u Prijedoru, koje su svijetu otkrili – novinari Penny Marshall i Ed Vulliamy, dolazi do osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u Haagu.

Potjernica za Karadžićem izdata je 1996. godine, ali se on tada već nalazio u bijegu. Sjedinjene Američke Države ponudile su nagradu od pet miliona dolara za informacije o tome gdje se Karadžić nalazi, ali on je 12 godina kasnije, u julu 2008. uhapšen u Beogradu, gdje se krio pod pseudonimom Dragan Dabić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad